Ovanligt planetmöte

ANNONS
|

Sedan ett par dagar går det se hur Venus och Jupiter närmar sig varandra på himlen. Under torsdagen befinner de sig som närmast, och mötet är ovanligt. Senaste gången de två möttes var för tio år sedan.

– I gamla tider var liknande fenomen väldigt viktiga. Nu är det en häftig syneffekt, säger Marie Rådbo, som är astronom och universitetslektor vid institutionen för fysik, Göteborgs universitet.

– Om vädret fortsätter att vara likadant nästa vecka, då kommer även nymånen att synas tydligt tillsammans med Venus och Jupiter. Det kommer att bli jättefräckt! Om man jämför deras positioner kommer man också kunna se tydligt hur månen flyttar sig från kväll till kväll, något man inte tänker på annars.

ANNONS

Och det finns ingen risk att man missar planeterna om man vill se dem.

– Venus är den som lyser starkast av alla. Den ser man redan innan stjärnorna framträder, och det gäller också Jupiter. Båda står ganska högt på himlen. Man kan inte ta miste på dem. Och de syns flera timmar efter skymningen, säger Marie Rådbo.

Men inte nog med det. Också Mars och Saturnus kan skådas relativt enkelt nu i mars.

– Saturnus lyser inte lika starkt och är svårare att se. Men det går – så nu kan vi alltså se fyra av de fem planeter som är synliga med blotta ögat: Saturnus, Mars, Jupiter och Venus. Den femte planeten är Merkurius, men det är väldigt ovanligt att se den från Sverige. Så bättre än så här blir det inte!

När det ovanliga planetmötet inträffar nästa gång har inte Marie Rådbo räknat på än, men det dröjer.

ANNONS