Dansk död i norskt knivdrama

ANNONS
|

En dansk man i 50-årsåldern avled natten till i dag efter ett knivdrama sent i går kväll på ett norsk högfjällshotell i Lillehammer. Norska medier rapporterade att gärningsmannen är en 24-årig rumänsk medborgare.

Hotellet ägs av den danska Tvindrörelsen vars ledare i flera omgångar ställts inför rätta, bland annat för bedrägeri och förskingring. Tvindrörelsen har i många år använt hotellet för Den reisende folkehøyskole, en norsk avläggare till Tvind.

En norsk kvinna skadades även lindrigt.

De båda knivoffren tillhör personalen på skolan, gärningsmannen är elev. Förhör och eventuell häktningsförhandling hålls med mannen i dag.

Den mycket omstridda Tvindrörelsen startades 1970 av den före detta läraren Mogens Amdi Petersen, med det uttalade syftet att vara en solidaritetsaktion med Afrikas fattiga. Redan i slutet av 1970-talet riktades hård kritik mot skolan som ansågs ha vissa drag gemensamma med religiösa sekter. 1979 gick Petersen under jorden och dök inte upp förrän FBI grep honom 22 år senare i Los Angeles.

ANNONS

Han åtalades senare i Danmark för bedrägerier värda närmare 90 miljoner svenska kronor. Men innan rättegången avslutats lyckades Petersen och sex andra medåtalade försvinna igen. Den ende kvarvarande av de åtalade var rörelsens talesman och han dömdes till några års fängelse.

Enligt danska medier har de övriga tagit sin tillflykt till Tvindrörelsens lyxbetonade högkvarter i San Juan de Las Pulgas i Mexiko.

ANNONS