Nytt sätt spåra kräksmitta

ANNONS
|

–Vi har lärt oss att jaga väldigt brett, säger professor Tomas Bergström vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, en av forskarna som utvecklat en metodik som gör att man redan inom två–tre dygn kan bestämma vilka calicivirus som ligger bakom ett specifikt smittoutbrott.

Det är inte ovanligt att sådana analyser annars tar flera månader att göra, vilket var fallet i Lilla Edet i Göta älvdalen i september 2008.

ANNONS

Utbrottet där fick konsekvenser för 2400 personer som drabbades av magsjuka men det var först i mars året därpå som smittskyddsenheten i Västra Götaland med säkerhet kunde slå fast de resultat som då var entydiga, nämligen att det var dricksvattnet som var smittkällan.

Bred trål

Vid tidigare utbrott har man ofta letat efter bara några få virus, medan Göteborgsforskarna i stället gått in för att hitta så många som möjligt och djupstudien av Lilla Edet-fallet gav hela 33 positiva prover av olika stammar.

–Vi har lagt upp en bred trål och letar efter olika varianter, säger Tomas Bergström.

Han jämför med ett utbrott på en bondgård då kanske avföring kommit ner i en brunn. Då handlar det om ett enda virus.

Eller en enda smitta på ett äldreboende via till exempel maten.

Slutsatsen från Lilla Edet är att smittan spreds till dricksvatten från olika invånare i samhället och/eller från invånare uppströms Göta älv, personer som var friska bärare av de olika calicivirusen. Det är inte ovanligt att människor utsöndrar virus.

ANNONS

–Fångar man så många virus så kan det i stort sett bara vara fråga om vattnet, säger Tomas Bergström.

–Då är det inte födoämnen eller annat, och då räcker det kanske med fem prover för att man ska veta varifrån smittan kommer.

Stor vinst

Utbrottet 2008 slog mer eller mindre ut Lilla Edet, åtminstone för ett tag.

–Infrastrukturen pajade, det gick inte att ringa en taxi, det var ett helsike en vecka med många upprörda känslor, säger Tomas Bergström.

Att snabbare komma smittan på spåren innebär att rätt insatser kan sättas in fortare och drabbade och andra kan få bättre information.

–Att relativt snabbt kunna säga att så här ligger det till innebär en stor vinst eftersom folk är rädda.

–Man kan ta bort ovissheten.

ANNONS