Bygg ditt Göteborg 2021

ANNONS
|

Spelet är ett pilotprojekt utvecklat för Stadsmuseets pedagogiska verksamhet. Det tar avstamp i Göteborg så som staden såg ut 1972 och pågår fram till 400-årsjubileet 2021.

Spelaren får placera ut olika typer av byggnader i stadsdelarna för att bygga sin version av staden. Varje spelare har en fråga att ta hänsyn till, antingen industri, kultur, miljö eller integration. Lyckas man med sitt område får man poäng. Samtidigt gäller det att hålla invånarna i Göteborg nöjda och se till så att det finns jobb och bostäder. Under spelets gång dyker det upp autentiska historiska händelser att ta ställning till.

ANNONS

Det är tänkt att användas i en klassrumssituation för 13-16-åringar på Stadsmuseet, och kan vara kul även för andra.

- Ibland är det nästan roligare om man är lite äldre och göteborgare, man förstår de här grejerna och man hänger med, säger Monica Billger, som är en av projektledarna för Urbana spel som tagit fram 2021.

Misslyckas spelarna med att hålla invånarna nöjda får man byta Ipad med ett annat lag, något som ska simulera ett maktskifte. Tanken med spelet är att väcka diskussioner kring frågor som hållbar utveckling och hur staden ska se ut.

- Det är ett underlag för en diskussion. Meningen är att skapa en förståelse för hur komplex stadsutveckling är, säger Monica Billger.

Hon hoppas kunna utveckla och anpassa spelet för användning i skolor. Ett annat tänkbart användningsområde är som ett verktyg för workshops kring stadsplanering.

2021 har tagits fram av Mistra urban futures tillsammans med bland annat Chalmers.

Spelet är gratis och finns tillgängligt för alla, med en Ipad, på App Store:

http://itunes.apple.com/us/app/2021/id496494468

ANNONS