SAS-flyg till New York stoppas

ANNONS
|

Fyra flygningar berörs:

SK909/SK910 från Köpenhamn till New York och tillbaka till Kastrup.

SK903/SK904 från Stockholm till New York och åter till Arlanda.

Däremot påverkas inte reguljära flygningar till den amerikanska huvudstaden.

- Jag har precis fått besked från vår operativa avdelning att vi planerar att flyga på Washington, säger Main Selander på SAS pressavdelning till GP tidigt på tisdagsmorgonen.

Från flygplatserna La Guardia (främst inrikestrafik) och John F Kennedy International rapporterar media översvämningar, med oklara konsekvenser för den fortsatta trafiken. Det rör dock inte SAS som flyger på den tredje flygplatsen Newark.

- Den ligger lite annorlunda till. En förutsättning för att vi över huvud taget ska kunna flyga är ju att flygplatsen är öppen, säger Malin Selander.

ANNONS

Ändå bedöms situationen som så osäker och oöverskådlig på natten lokal tid att det inte går att säga hur trafiken påverkas av stormen och dess följder när det blir ljust framåt svensk lunchtid. Mot den bakgrunden ställer SAS in New York-flygningar åtminstone under tisdagen.

- Vi har en bra dialog med myndigheterna i USA, bland annat det nationella orkancentret, för att följa utvecklingen av väderförhållandena. Sedan är det olika faktorer som ligger bakom vårt beslut, säger Malin Selander.

Under måndagen ställdes sammanlagt sex SAS-flygningar in till New York och Washington. Cirka 1 100 passagerare drabbades.

- Jag tycker att det fungerade bra. Jag tror att det beror på att vi var ute proaktivt under söndagen så kunderna fick i god information. Vi har också rutiner för att kontakta drabbade kunder via sms så att de nås väldigt snabbt.

Samtidigt har medias massiva rapportering under helgen bidragit till att resenärerna förstått att orkanen, som nedgraderades till en tropisk storm, sannolikt skull påverka flygtrafiken.

- Vi har mött förståelse från kunderna. Det har inte varit någon anstormning, säger Malin Selander.

På måndagen fattade SAS beslut om tisdagens flygningar vid 18-tiden.

- Jag kan inte ge besked om när vi fattar beslut om onsdagens flygningar. Vi är helt i händerna på vädrets makter och de rekommendationer som vi får från USA, säger Malin Selander.

ANNONS
ANNONS