Sarah Polley tar sig an äktenskapet

ANNONS
|

Det var tänkt att kanadensiskan Sarah Polley skulle spela huvudrollen i Mika Kaurismäkis "Drottning Kristina".

Men hon hoppade av och rollen gick till Malin Buska. Sedan avhoppet har Polley dels blivit mamma, dels regisserat "Take this waltz".

-Jag älskar att regissera, och jag står inte alls framför kameran lika ofta numera, berättar Sarah Polley i telefon från sitt hem i Toronto.

I Europa är den 33-åriga kanadensiskan mest känd som skådespelerska i filmer som "Mitt liv utan mig", "Dawn of the dead" och "Mr Nobody". I hemlandet är hon också känd som författare, politisk aktivist och regissör - som det sistnämnda fick hon sitt genombrott 2006 med "Away from her".

Varken goda eller onda

"Take this waltz" är hennes andra spelfilm, och hon har dessutom skrivit den själv. Det är berättelsen om hur ett lyckligt äktenskap sakta går i kras, när hustrun utan att kunna göra någonting åt det, dras till den nye grannen i huset tvärs över gatan. Det är en film utan goda eller onda karaktärer, det som händer här skulle kunna hända vem som helst.

ANNONS
-I främst amerikansk film måste det alltid finnas någon som är god och någon som är ond. Men så är ju inte verkligheten. Vi har alla våra fel och brister, säger Polley.

Det gifta paret spelas av Michelle Williams och Seth Rogen - och för den sistnämnde, känd för obscenitetssprutande roller i Judd Apatow-filmer, är detta den mest seriösa rollen någonsin.

-Jag har alltid tyckt om det han gjort och jag kände att det skulle vara kul att få honom att göra någonting mer allvarligt. Det är intressant att se skådespelare som går från komedi till drama, som Bill Murray gjorde. Och Seth var bra att jobba med, väldigt öppen.
-Och Michelle är någon som jag också alltid tyckt om. Hon har den sårbarhet som det var viktigt att den här personen skulle ha.
Cohen-titel

Om någon tycker sig känna igen titeln från Leonard Cohens repertoar så är det helt korrekt, och låten "Take this waltz" förekommer i filmen på ett viktigt ställe.

-Det är en underbar titel och den inspirerade tonen i filmen. Jag kunde inte tänkt mig filmen utan att ha fått använda den - den är ju så oerhört viktig för montaget mot slutet.

Härnäst ska hon regissera "Alias Grace", efter en roman av Margaret Atwood, om ett dubbelmord i den kanadensiska vildmarken 1843. Innan dess ska hon spela huvudrollen i Wim Wenders "Everything will be fine". Hon har tidigare jobbat med honom i "Don't come knocking".

-Det ska bli väldigt kul att få arbeta med honom igen.
ANNONS