Björgen vann damprologen

ANNONS
|

Med tiden 6.34,4 var Björgen 1,9 sekunder före landsmaninnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen och sju före överraskande polska trean Sylwia Jaskowiec. De tre bästa får 15, 10, respektive 5 bonussekunder.

Klassiska specialisten Sara Lindborg blev överraskande bästa svenska på 25:e plats, 22,8 sekunder bakom Björgen. Tourdebuterande 21-åringen Evelina Settlin blev 35:a, medan den rutinerade trion Anna Haag (delad 42:a), Maria Rydqvist (delad 42:a) och Emma Wikén (50:e) hade det tuffare. Inhoppande reserven Julia Svan kom 49:a och Hanna Erikson 55:a.

Justyna Kowalczyk, som vunnit Tour de Ski de fyra senaste gångerna, ställer inte upp i år, meddelade hon i dag. Beslutet att ändra i programmet på grund av snöbristen i Oberhof gjorde att Kowalczyk hoppade av. Arrangörerna har bara lyckats åstadkomma en 1,5 kilometer lång slinga för fristil i Oberhof och i stället för klassiska distanslopp på den andra etappen, 10 kilometer för damerna och 15 för herrarna, på söndagen, så blir det sprinttävlingar i fristil. Ändringarna gör att fem av de sju tävlingarna går i fristil, vilket missgynnar Kowalczyk, som är starkare i klassisk stil.

ANNONS

"Jag beklagar, men i den här situationen kan jag inte starta i Tour de Ski", skrev Kowalczyk på sin Facebook-sida på i förmiddags.

I herrarnas prolog blev det oväntat dubbelt kanadensiskt över 4,5 kilometer fristil. Alex Harvey vann med drygt fyra sekunder före Devon Kershaw. Norrmannen Chris Jespersen blev trea.

Jens Eriksson var den stora svenska överraskningen när han som sent inkommen reserv åkte in som sjua, 15,5 sekunder efter Harvey. Calle Halfvarsson, det största svenska hoppet, kom på 16:e plats, Daniel Richardsson blev 21:a och Anders Södergren blev 24:a.

Noterbart var att den norske skidkungen Petter Northug, som vunnit prologen i Tour de Ski flera gånger, bara blev 25:a, slagen med nästan 25 sekunder.

ANNONS