Kristian Antilla firar tio år som artist.
Kristian Antilla firar tio år som artist.

"Jag har våta drömmar om ett Svensson-liv"

ANNONS
|

– Man möter ständigt på avund från personer, som har föreställningar om mitt yrke. Men i mina våta drömmar har jag ett jobb att gå till klockan sju på morgonen och en familj att komma hem till, säger Kristian Anttila och kallar platsen för sin mentala tillflyktsort när musiklivet blir för stökigt.

– Ibland tittar jag tillbaka och tänker "om jag bara hade gått Chalmers och haft ett vanligt och stillsamt liv".

Turnéavslutet på Sticky fingers blir den 72:a turnéspelningen i ordningen. Att vänta sig är en hejdundrande popkavalkad, konstaterar Anttila, men bandet går alltid på känsla. Någon plan i form av låtlista finns aldrig klar.

ANNONS

Popruna 2003 - 2013 är Kristian Anttilas sjätte album. Han kallar det för en odyssé av sin karriär, där ena skivan är en singelsamling och den andra material som fallit mellan stolarna under den tio år långa karriären.

– Vissa rader kunde jag inte stå för när jag skrev dem, men nu när tiden passerat kan jag skylla på gamla Kristian. Vissa rader hugger till. Det är en lyxig garderobstömning, säger han men är noga att påpeka att turnén inte inneburit en rad mossiga nostalgispelningar.

Nyfikenhet

Kristian Anttila har stor tilltro till sin egen musik och låtkatalog. Trots vilda fantasier om ett Svensson-liv är 34-åringen stolt över sin musikaliska kontinuitet i medvind och motvind. Alla plattor har fötts ur en nyfikenhet och vilja att skapa ett nytt språk, nya ljud och rytmer.

– Vid varje skivsläpp har jag en verklighetsfrånvänd övertygelse om att nu smäller det. Att det är så bra. Jag känner: Michael Jackson, kliv åt sidan!

– Det är samtidigt förutsättningen för att jag ska kunna sitta i källaren och fortsätta jobba. Att jag känner att jag befinner mig på vägen till paradiset.

Att experimentera går även igen i andra sammanhang i Kristian Anttilas liv. Hans matvanor, som går ut på att äta en gång om dagen och då strax efter tolvslaget, är enligt honom själv i osynk med omvärlden. Omgivningen höjde också på ögonbrynen då musikern för ett år sedan påbörjade lumpen.

ANNONS

– Alla var oförstående, men det var helt naturligt i min värld. Jag blev dock lite smått utkastad. De gjorde efterforskningar och min bakgrund var för brokig och dunkel för deras regelverk, säger Kristian Anttila, men är sparsam med detaljer.

På frågan hur de kommande tio åren kommer se ut svarar Kristian Antilla med en tystnad. En idé är att åka ut i skogen med en mikrofon och ett tält - använda sig av det han hittar för att göra en ny platta. Men än så länge gapar 2014 tomt i kalendern.

– Min förutsägelse är att det först inte händer någonting, sen ringer Så mycket bättre och då exploderar det, säger Kristian Anttila.

Fakta: Kristian Anttila

Född: 4 mars 1979

Karriär: Debuterade 2003 med Natta De Mina och har därefter släppt fem studiealbum, senast Popruna 2003 - 2013.

Nyårslöfte: "Att festa mer och börja tro på någon Gud."

ANNONS