"Kommuner börjar se sig som företag"

ANNONS
|

Nils Funcke: Tack. Kul att vara i Göteborg om än digitalt.

Göteborgarn: Det har ju hänt tidigare också att kommuner anlitat pr-byråer, tror du att det blir vanligare? I så fall varför?

Vi börjar med "Göteborgarn":

De flesta PR byråerna avslöjar inte vilka uppdrag de har. Men ja det har blivit vanligare i takt med att kommunerna börjar se sig mer som företag och inte som den myndighet de är.

Hjerta: När jag utförde jobb för kommunen förutsattes det att jag gjorde jobbet på ett korrekt sätt annars fick jag inte betalt. Hur är det med de olika mediakonsulter, Kommer någon att attestera och godkänna deras fakturor?

ANNONS

Nils Funcke: Om kommunen haft en bra specifikation över uppdraget och vad byrån förväntades göra är det naturligt att innan betalning stämma av vad man fått. Men jag vet inte om fakturan är betald.

Trafiken...:Kan man få reda på vilka bolag som har anlitat PR konsulter inom GBG kommun och vilka som godkänt beställningar. Samt om dessa bolag även besitter en information/kommunikations ansvarig. Kan man därefter utvärdera om beställare gjort fel eller om informationsansvarig ej klarar av sitt jobb. Att både outsourca och behålla interna resurser verkar väldigt dyrt....

Nils Funcke: Det är fullt möjligt att med stöd av offentlighetsprincipen få veta vilka avtal kommunen har med externa företag. Intressant iakttagelse om dubbel arbete. Kanske dags Uppdrag granskning att titta på interna kostnaderna också.

Suck: JKL verkar ha hamnat i hetluften p.g.a. Göteborgs kommun. Rätt ironiskt att de som tar bra betalt för att "hjälpa" andra nu själva har hamnat i soppan! Hur bra är de egentligen?

Nils Funcke: JKL har hamnat i hetluften pga av sina klantiga råd. Som jag förstår det bryter JKL mot de etiska regler som PR-branschen ställt upp. Bland annat att regler och lagar ska respekteras.

Kurt O: Får en kommunal förvaltning anlita en pr-byrå som ger råd som strider emot grundlagen?

ANNONS

Nils Funcke: Ja. Men att följa usla råd kan innebära brott mot kravet på t.ex. saklighet och opartiskthet som förvaltningslagen ålägger alla myndigheter att följa.

Putte: Är det inte ganska naturligt att kommuner också behöver lära sig hantera media?

Nils Funcke: Hej Putte

Visst ska myndigheterna lära sig att "hantera" medierna i den bemärkelsen att de ska lära sig att bemöta dem och alla medborgare på ett sakligt och korrekt sätt. Normal hyfs räcker långt.

Hjerta: Klantiga råd skall väl inte betalas av kommunen?

Nils Funcke: har man tagit fan i båten får man ro honom i land, heter det. Det gäller även när det gäller att betala någon man anlitat för ett uppdrag om det inte är uppenbart att leverantören inte har levt upp till det som utlovats. Kärnfrågan blir hur avtalet ser ut. Uppdrag man åt någon att måla ett hus utan att tala om vilken färg man vill ha är det svårt att klaga och få rätt.

Hjerta: Det är inte bara JKL som ger dåliga råd även Grayling fakturerade Higab 62 000 kronor för tv-träningen. Vd är Carina Lindberg Glavå, med bakgrund bland annat som socialdemokratisk kommunpolitiker i Göteborg

Nils Funcke: Dessvärre löses gränserna upp. Inte fel att byta roller under arbetslivet bara det är tydligt och entydigt. Väldigt fel blir det när t.ex. journalister parallellt jobbar med att ge makthavare råd.

ANNONS

Gunnar: Men det kan väl inte vara rätt att betala för en tjänst, om den utförda tjänsten innebär att ge ett råd som strider mot grundlagen?

Nils Funcke: Jo. Det är nog dessvärre så. Däremot bör man ju dra slutsatsen att sådana rådgivare ska man inte anlita igen och varna andra för. Det blir extra beklagligt när det är f.d. politiker som ger sådana råd. Lärde dig sig inte respekt för lagarna under sin tid som företroende valda?

Malena: har PR-byråer nån effekt egentligen, räcker det inte med vanligt förnuft?

Nils Funcke: Jo. Sunt förnuft och kunskap om gällande lagar och gott servicetänkande enligt de intentioner som finns i bestämmelser och etiska regler.

Johannes Larsson: Hej Nils,undrar om det finns någon anmälan till JO eller Kammarrätten gjord av Uppdrag Granskning eller någon annan mediekanal för brist eller underlåtenhet att lämna begärda handlingar från Göteborgs kommun? Du är expert och bör reda ut min fråga, det är en sak att skrika högt men en helt annan sak att vara saklig i sin argumentering för den tes man driver, i detta fall brott mot offentlighetsprincipen/tryckfrihetsförordningen.

Nils Funcke: Visst har du rätt att i stridens hetta sägs saker som kanske inte är genomtänkta. Vitsen med en JO anmälan är att få en systematiska genomgång av vad som hänt och hur det överensstämmer med gällande regler. Jag har ingen kännedom om någon JO anmälan gjorts.

ANNONS

Cecilia: Ett av råden rörde fördröjning. Är det olagligt och varför?

Nils Funcke: Rådet i sig är inte olagligt men den som följer det bryter mot grundlagens krav på skyndsam hantering vid utlämnande av allmän handling. det ska inte vara möjligt för myndigheterna att fördröja eller förhala. Däremot finns ingen skyldighet för politiker och tjänstemän att ställa upp på intervjuer. Att det är olämpligt att dra sig undan och bara lindrar för stunden är en annan sak.

Eva: Du har sagt att det kan vara läge för en JO-anmälan. Kan man göra det bara på grund av dåliga råd, eller måste de också följt råden?

Nils Funcke: JO granskar bara hur kommunen och dess bolag agerat. Att de betalar för usla råd som får Poseidon på Götaplatsen att gråta blod är inget brottsligt. Det agerandet kan bara väljarna bedöma och döma i.

Arg väljare: Du som har varit med länge, Nils, har du hört talas om något liknande det som har hänt i Göteborg med JKL och kommunen?

Nils Funcke: Jag har stött på liknande korkade råd tidigare. Men här har GP blottlagt det på ett tydligt sätt.

medelsvensson: Det är uppenbart att i Kommunens organisation fortfarande bara agerar efter upptäckter av media dvs gör ett minimum av åtgärder. Samtliga verkar vara inställda på att göra minsta möjliga dvs FÖRVALTA och inte utveckla arbetssätt. I näringslivet måste vi med ständiga förbättringar varje dag effektivisera tillverkning såväl som hantering av reseräkningar och kvitton. Brister i kvalitetsäkring av leverantörer ser vi nu konsekvenser av för både PR och spårvagnar. Nya rutiner kommer inte att hjälpa när kompetens saknas överallt uppenbarligen.

ANNONS

Nils Funcke: Att tukta myndigheterna att göra rätt är ett Sisofys arbete, evighetsarbete. Kritik brukar leda till skärpta och bättre rutiner i varje fall något kvartal eller två. Sedan är vi nog dessvärre där igen. Makt måste granskas och därför har vi sedan slutet på 1700-talet en rätt för alla att se hur beslut kommit till och hur gemensamma skattemedel används.

Visst har kommuner och myndigheter behov av konsultation. Felet är att de vänder sig till PR byråer som har ett näringslivstänk.

medelsvensson: ang JKL skall dom väl granskas som leverantör innan order.

Nils Funcke: Ja. Förhoppningsvis har JKL nu gjort bort sig och gjort sitt inom offentlig förvaltning. Deras konsulter i varje fall i Göteborg har inte visat sig mogna uppgiften.

Jotade: Hur kan man göra detta till ett kommunikationsproblem? Tycker du inte att det stora problemet är den omoraliska organisationskulturen i Göteborgs Stad? Det är väl knappast JKL som köpt klänningar till lunch, och champagne till frukost?

Nils Funcke: Absolut. Grunden är att den interna kontrollen falerat och att den interna moralen gröpts ur, vad som är hönan och ägget kan diskuteras. Men lägger man därtill en halvmiljon på att söka parera granskningen blir det bara värre. Den halvmiljonen kunde använts för att utbilda personalen i hur offentlighetsprincipen fungerar och vad förvaltningslagen kräver vad gäller saklighet vid myndighetsutövning.

ANNONS

H: får politikerna i Stockholm också PR-rådgivning?

Nils Funcke: Säkerligen. Det är väl mer tidsfråga, förhoppningsvis, innan vi får det blottlagt.

Bepa: Hej, En kompetent VD bör väl besitta vanligt sunt förnuft och kunna hantera media utan att anlita dyra konsulter. Jag tycker de har inkompetens förklarat sig själva. Tycker de bör fundera över sina roller i framtiden. Det bör bli ett slut på det här slöseriet med skattepengar omgående. Att hantera skattemedel på det här sättet är ett rent hån mot alla göteborgare.

Nils Funcke: Visst.

Jonas: Om det räcker med sunt förnuft och en kommunikationspolicy borde väl kommunen klara sig utan konsulter alls? Varför betala jurister när det finns sunt förnuft och en lagbok? Eller It-konsulter när det finns sunt förnuft och en bruksanvisning till datorn? Kunskapsstaden Göteborg visar återigen sitt kunskapsförakt. Bara för att en konsult har klantat sig ordentligt, betyder det väl inte att en hel bransch är onödig?

Nils Funcke: Påtryckning och lobbyverksamhet har alltid funnits. Från såväl ideella organisationer som näringslivet. Inget fel i det. Men när myndigheter börjar leka näringsliv och mer värnar om sitt varumärke än ser till sin roll i samhällsbygget blir det problematiskt och då är det lätt att man följer usla råd.

ANNONS

Nils Funcke: Hej och tack för mig och många intressanta frågor.

Det som hänt i Göteborg såväl nu som tidigare år visar hur betydelsefull offentlighetsprincipen är. Till det ska läggas att rätten att anonymt tipsa medierna är många gånger avgörande för om saker som bör komma i dagern också gör det.

Nils

Caroline Karlsson: Tusen tack, Nils, för att du var med på chatten och svarade på frågor. Det blir intressant att se om liknanade avslöjanden om pr-byråer kommer i fler kommuner framöver.

ANNONS