Dortmund tog chansen

|

Arsenal sällade sig till skaran av slutspelsklara lag i Champions League efter hemmaseger med 2–0 över gruppjumbon Marseille på tisdagen. Jack Wilshere blev kvällens man på Emirates med sina båda mål. Redan i första minuten skruvade han in 1–0 förbi Steve Mandada i Marseilles mål. Tvåan kom i 65:e minuten då Wilshere avslutade ett snyggt anfall med ett välriktat skott.

Dortmund kom till tisdagens hemmamatch mot Napoli med 0–3-förlusten i ligamatchen mot Bayern München i bagaget – och krav på seger mot Napoli för att ha chans att avancera från grupp F.

Uppdraget lyckades. Efter en lite tveksam inledning på hemmaarenan släppte Dortmund tyglarna i andra halvlek och 3–1-segern över Napoli innebar ett kliv upp till andra plats på samma poäng som Napoli och bättre målskillnad. Det blev 1–2 i första mötet.

Mikael Lustigs Celtic missade chansen att på allvar blanda sig i avancemangskampen i grupp H. Hemma på Celtic Park blev laget bortspelat av Milan, som vann med 3–0 efter mål av Kaka i första halvlek och Cristian Zapata och Mario Balotelli i den andra.

Avancemanget för Milan är dock inte klart. Ajax skuggar poängen bakom efter att ha hemmabesegrat gruppettan Barcelona med 2–1. Skrällen grundlades i första halvlek, då Ajax gick fram till 2–0 efter mål av Thulani Serero och Danny Hoesen.

Zenit St Petersburg missade chansen att säkra avancemang. Och ett självmål räddade laget från ett nytt hemmafiasko. 1–1 innebar också att redan åttondelsklara Atleticos Madrids segersvit bröts.

Atletico Madrid tog ledningen genom Adrian Lopez efter en snabb kontring i den 53:e minuten. I den 74:e kom kvitteringen. Igor Smolikovs inlägg gick via Atleticoförsvararen Toby Alderweirelds huvud i en hög båge över en passiv Thibaut Courtois i det spanska målet.

Porto fick dock bara oavgjort, 0–0, hemma mot Austria Wien och därmed är Zenit fortfarande grupptvåa.

Mohamed Salah gjorde målet i slutminuterna som gav Basel seger över Chelsea och kliv till andra plats, bara poängen efter Chelsea som missade läget att säkra avancemang. Schalke fick se sig besegrat av Basel efter 0–0 borta mot Steaua Bukarest.