Malin Jonson: "Rätt elva av Hamrén"

ANNONS
|

Om några timmar sjunger Tommy Körberg nationalsången på Friends Arena och stora delar av Sverige tar plats i tv-sofforna för att följa dramatiken i playoffavgörandet mellan Sverige och Portugal. Anders Svensson har lyfts fram av många som den enda som kan få till ett bra svenskt anfallsspel, som den enda länken fram till Zlatan Ibrahimovic, men Erik Hamrén väljer att ge samma elva som i Lissabon förtroendet i kväll. Rätt, tycker jag.

Rasmus Elm gjorde en klockren defensiv insats i det första mötet. Oavsett hur snabbt Portugal ställde om, oavsett vilket ställe på planen de valde att attackera på, så fanns Rasmus Elm där som understöd till svenska försvarare. Sverige ska inte rusa framåt i kväll, utan lika mycket fokus som senast måste läggas på att stänga till ytorna bakåt och stoppa Portugals anfallskvaliteter.

ANNONS

Erik Hamréns Sverige känns mer som ett 4–1-lag än ett 2–0-dito, men målsättningen i kväll måste vara att hålla tätt och ha tålamod.

Sedan måste Sverige förstås kliva mer framåt än vad de gjorde i Lissabon, men den matchbilden tror jag blir ganska naturlig i ett möte på svensk hemmaplan, där Portugal någonstans i bakhuvudet vet att de har en ledning att försvara. Paulo Bentos lag kommer inte att gå lika extremt offensivt med så många spelare – även om ytterbackarna kommer att fortsätta att kliva högt och öppna upp ytor för Sverige på kanterna – och de extra meter som Portugal ger Sverige, ska svenskarna se till att dansa på.

Där räknar jag också med att Anders Svensson kommer att ha en nyckelroll, i sin 148 landskamp. Får Sverige matchbilden dit de vill kan ett tidigt Svensson-byte ge precis den injektion Erik Hamrén brukar betona vikten av när han pratar om sin slutelva.

1–0 och Sverige har en förlängning. En situation, ett läge, ett mål under 90 minuter, räcker för att Sverige ska ha utjämnat och då kastas initiativbollen över till Portugal igen. Det spelar ingen roll om det kommer i den tredje matchminuten eller i den 83:e. Tro och tålamod, det är vad Sverige behöver i kväll.

ANNONS

Och en Zlatan som en gång för alla byter namn på nationalarenan.

Så här startar Sverige: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Per Nilsson, Mikael Antonsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Rasmus Elm, Kim Källström, Alexander Kacaniklic – Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander.

Matchen startar 20.45 och sänds direkt i TV 4.

Du kan även följa matchen med GP:s direktrapportering som startar 20.00 på tisdag.

ANNONS