Föräldrar ska utbildas om ungdomsdroger

ANNONS
|

- Många föräldrar känner sig osäkra och vet inte hur de ska prata med sina ungdomar om droger. De känner att de kan för lite, säger Rickard Larsson som tillsammans med en kollega ska hålla i utbildningen.

Den första kursen startar i början av november och är så gott som fulltecknad. Men så länge det finns intresse kommer Mini-Maria fortsätta med nya grupper.

Tanken är att föräldrar ska få veta mer om de vanligaste ungdomsdrogerna i Göteborg: cannabis och spice. De kommer att få se bilder på drogerna och lära sig mer om hur man som förälder ska agera vid misstanke om att barnet använder droger eller vistas i drogvänliga miljöer. I utbildningen ingår också att ta upp att det finns starka drogliberala krafter i samhället som propagerar för att göra cannabis lagligt. Det räcker att åka till Danmark för att mötas av en annan attityd till drogen. Det här påverkar självklart ungdomarna, som bildar sig en egen uppfattning om vad som är rätt och fel i frågan.

ANNONS

- Förr var inställningen att knark är farligt, så resonerar inte alla unga i dag. Då är det viktigt som förälder att kunna ta den här diskussionen om hur droger påverkar, säger Rickard Larsson.

Framför allt är det viktigt att föräldrarna känner att de inte är ensamma om sina funderingar kring droger.

- Det är så vanligt med droger i dag och det är inget föräldramisslyckande om ens barn har testat, säger Rickard Larsson.

Mini-Maria vänder sig till ungdomar som redan har drogproblem eller där misstanke om drogproblem finns, men föräldrautbildningen är en del i det drogförebyggande arbetet. Utbildningen riktar sig till alla föräldrar i Göteborg som vill lära sig mer. Det kommer vara mellan åtta och tio föräldrar varje i grupp.

Rickard Larsson och hans kollega kommer inte att ge föräldrarna en lista på "varningstecken" att söka efter om de misstänker att deras barn testat droger. Hans erfarenhet är att unga sällan tar med sig droger hem, utan att det ofta är genom samtal som den unge själv berättar.

- Men det är bra att reagera om märkliga attiraljer dyker upp hemma som cigarettpapper, avklippta petflaskor och pipor. Då kan det finnas anledning att fundera, säger Rickard Larsson.

Är det okej att söka igenom barnets rum om man misstänker något?

ANNONS

- Jag vill inte ge ett generellt svar. Men frågan är alltid hur kontrollerande man ska vara. När är man polis och när är man förälder? Det är viktigt att resonera med sig själv och sin partner och göra en egen bedömning.

Göteborg samarbetar tillsammans med Stockholm och Malmö för att minska cannabisanvändandet bland unga under 25 år. Föräldrautbildningen ingår i den satsningen.

FAKTA: Det här är Mini-Maria

Fyra öppenvårdsmottagningar för unga mellan 13-21 år.

Vänder sig till unga som frågor gällande narkotika och alkohol.

Mini-Maria erbjuder även stöd till den som är orolig att en ung anhörig tar droger.

Föräldrautbildningen, som drar i gång, är kostnadsfri och personalen har tystnadsplikt.

ANNONS