Mattias Jakob är mån om maten

ANNONS
|

Men när jag hade ett år kvar på kemiprogrammet blev jag erbjuden att bli del- ägare i Jeffreys pub i Majorna så jag tog ett studieuppehåll. Mina föräldrar blev jättebesvikna. De hade själva drivit en liten restaurang i Norrköping i många år och visste hur slitigt det kan vara.

Men jag blev aldrig kemist. Efter att ha jobbat järnet på Jeffreys i ett par år såg jag att restaurang Plus var till salu, så jag köpte den och gjorde om den till Linnéterrassen. Efter ett tag kände jag att jag var rätt bra på restaurang. Jag gillar att det är ett jobb med bra puls och mycket problemlösning. Och att jag kan ge människor jobb och betala skatt till samhället, det är coolt.

ANNONS

Jag är andra generationens invandrare, assyrier, och rötter och traditioner har alltid varit viktigt för mig. Samhället blir alltmer mångkulturellt och globaliserat och det är bra, men samtidigt tycker jag att vi svenskar ska vara stolta över vår kultur och våra traditioner. Kolla bara på fransmännen: de äter franskt kött, franska ostar, kör Renault, dricker franska viner. Jag önskar att vi kunde anamma den stoltheten.

För mig handlar det mycket om maten. Svensk husmanskost är fantastiskt bra. Jag gillar enkelheten i det svenska köket, några få bra råvaror som en duktig kock kan förvandla till något fantastiskt. Får jag välja lördagsmiddag äter jag oxbringa med pepparrot, rotmos och senap. Typiskt svenskt. Och så en kall öl till det. Även när det gäller dryck har jag valt att nischa mina restauranger på svenska ölsorter.

Mina föräldrar tycker nog att jag jobbar för mycket. Men morsan är grym, hon hjälper mig. Hon har en kolonilott i Norrköping och förser mina restauranger med mängder av grönsaker och rotfrukter. Vårlök, morötter och romansallad. Bönor och örter. Och mynta, i våra mojitos är det alltid morsans mynta. Och så plockar hon massor av svamp och blåbär. Hon är helt otrolig.

ANNONS

Folk frågar ibland vad jag har för mål, när jag ska sluta öppna nya ställen och bara vara nöjd, men jag kan inte svara på det. Jag har ingen aning om vad som ska hända om ett år. Min filosofi är ganska enkel. Den dagen jag inte tycker att det är roligt, då kommer jag att göra någonting annat.”

Mer om…

NAMN: Mattias Jakob.

ÅLDER: 36 år.

BOR: Linnéstaden.

GÖR: Restaurangägare som driver Ölstugan Tullen (en på Andra långgatan och en vid Svingeln), Lilla Linné, Järn­torgets brygghus och Linnéterrassen. Har just köpt Götas i Majorna.

MIN BÄSTA LÖRDAG: Springer en löprunda i Slottsskogen, det är mitt andningshål. Efter det äter jag middag på Linnéterrassen, ensam eller med en god vän.

ANNONS