Nobelpristagare Svetlana Aleksijevit från Vitryssland kallar Vitrysslands president för "mjuk diktator".
Nobelpristagare Svetlana Aleksijevit från Vitryssland kallar Vitrysslands president för "mjuk diktator".

Lukasjenkokritik inför vittryssval

ANNONS
|
-Ingen tvekar om att Lukasjenko kommer att vinna. Vi misstänker alla att det inte spelar någon roll för Lukasjenko hur vi röstar, sade författaren Svetlana Aleksijevitj på en presskonferens i Berlin på lördagen. Hon lade till att presidenten är "opålitilig" och en "mjuk diktator", skriver AFP.
Citerar Stalin
-Det är som (Sovjetunionens diktator) Stalin sade, det är oviktigt vem som röstar och för vad, vad som har betydelse är vem som räknar rösterna, fortsatte hon.

Även i Vitrysslands huvudstad Minsk förekom protester inför söndagens val. Ett tusental personer genomförde en tre kilometer lång protestmarsch för "Fria och rättvisa val". Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax genomfördes demonstrationen utan att polis ingrep, trots att marschen saknade tillstånd.

Varnar EU

Samtidigt uttryckte den vitryske oppositionsledaren Mikola Statkevitj kritik mot att EU på måndag väntas häva sanktionerna mot landets president Aleksandr Lukasjenko, efter söndagens val.

-Nu vill väst ta bort denna signal och visa sitt stöd mot någon som begår brott och dödar sina politiska motståndare. Om de står tillsammans med denna mördare och brottsling, då är demokrati bara tomma ord, säger Statkevitj.

För sex veckor sedan släpptes Statkevitj ur fängelse, där han suttit inspärrad sedan det förra presidentvalet 2010, då han var Lukasjenkos starkaste motkandidat.

Statkevitj uppmanar alla att bojkotta valet och planerar själv att delta i protester i huvudstaden Minsk.

ANNONS
-Lukasjenko vill verkligen få valen erkända. Han är mer angelägen än normalt och jag försöker utnyttja den situationen, säger han.
ANNONS