Skott ska ha avlossats för att skingra demonstranter som närmade sig presidentpalatset i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.
Skott ska ha avlossats för att skingra demonstranter som närmade sig presidentpalatset i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.

Militärkupp i Burkina Faso

ANNONS
|

Burkina Fasos övergångsregering har upplösts och president Michel Kafando har befriats från sina arbetsuppgifter, rapporterar nyhetsbyråer från huvudstaden Ouagadougou.

-Vi har upprättat ett nationellt demokratiråd med uppgift att organisera demokratiska val, säger Mamadou Bamba, talesperson för militären, i ett tv-sänt tal.

Kuppmakarna kan dock inte ange när något val kan hållas.

Greps av vakter

Gripandena av president Michel Kafando och premiärministern Yacouba Isaac Zida i presidentpalatset genomfördes i onsdags av vakter som uppges vara lojala med den avsatte ledaren Blaise Compaoré. Han hade styrt Burkina Faso i 27 år när han i fjol avsattes i ett folkligt uppror. Kafando och Zida satt på sina poster provisoriskt fram till det val som planerades om några veckor.

Armégeneralen Gilbert Diendéré, som utsetts till chef över kuppmakarna, var i tre decennier stabschef i Compaorés regering och även landets spionchef, enligt nyhetsbyrån AFP. Han förnekar dock ihärdigt några band mellan ex-presidenten och kuppmakarna.

ANNONS

Det är Diendéré som ska leda det som kallas det nationella demokratirådet. Han hävdar i olika intervjuer också att Kafando och Zida är vid god hälsa och ska släppas.

Soldater finns runt presidentpalatset och skott har avlossats för att skingra demonstranter som närmat sig palatset. Landet har stängt sina gränser mot grannländerna såväl som sitt luftrum. Nattetid ska utegångsförbud råda.

Dödade och skadade

Olika uppgifter talar om att en-tre personer har dödats i oroligheterna och att ett 60-tal skadats.

Talmannen i parlamentet, Cheriff Sy, säger till den franska radiokanalen RFI att händelserna "tveklöst är en kupp", och uppmanade folket att omedelbart resa sig upp mot militären.

-Regeringen tillsattes enligt folkets vilja. Det kan inte en liten grupp människor ändra på, säger han.
Flera fördömer

"Detta är ett flagrant brott mot Burkina Fasos författning och övergångsstyre", slår FN-chefen Ban Ki-Moon fast i ett uttalande, och ett enigt säkerhetsråd uppmanar "samtliga sidor i Burkina Faso att upphöra med våldsamheter".

Även USA och den forna kolonialmakten Frankrike fördömer i skarpa ordalag händelserna och kräver att de som har gripits släpps.

"Presidenten fördömer statskuppen som ägt rum i Burkina Faso", heter det i ett uttalande från Frankrikes ledare François Hollande.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar på Twitter gripandena oacceptabla, och tillägger att "Burkina Fasos folk förtjänar fria och rättvisa val den 11 oktober".

ANNONS