Stora prisskillnader på fjällstugor

ANNONS
|

Fastighetsbyråns mäklare har bedömt vad en fjällstuga kostar på olika skidorter i Sverige. Mäklarna har bedömt vad en likadan, typisk fjällstuga kostar. På varje ort har man bedömt två olika lägen, ett i nära anslutning till liftar, ett cirka en mil därifrån.

Prisskillnaden är stor mellan olika orter.

Dyrast är det i Sälen och Åre där en typstuga i centralt läge kostar runt tre miljoner. Priserna i Åre har enligt Fastighetsbyrån stått stilla i flera år, medan de sjunkit i Sälen.

I Branäs, en av Sveriges snabbast växande skidorter, får man exakt samma stuga för en tredjedel av den summan. Där ökar samtidigt både efterfrågan och priser.

ANNONS

- Att bopriserna på skidorterna följer bostadsmarknaden i stort är förstås helt naturligt. Trenden tycks vara att de stora, etablerade och dyra orterna sjunker eller står still i pris. De orter som ökar i pris tycks vara lite mindre orter där det byggs mycket nytt som matchas av en efterfrågan, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån.

Ett exempel är Anja Pärsons och Ingemar Stenmarks Tärnaby samt grannorten Hemavan. Priserna är fortfarande betydligt lägre än i Åre och Sälen. Men det satsas hårt och efterfrågan stiger - och priserna följer efter uppåt.

3 sovrum (två mindre på ovanvåning och ett större med dubbelsäng på nedervåning) och ett allrum med välutrustat kök (från 1989).

6-8 bäddar.

1 plan med loftdel, 80 m² golvyta.

Byggår 1989.

Bastu, braskamin, torkskåp i hallen och skidförråd.

Betongplatta och timmerfasad.

Kaklat badrum med dusch och wc.

Tomt på 1000 m²

Kommunalt VA och direkt EL.

ANNONS