Cricketstjärna och veteran favoriter

ANNONS
|

Stålbolagsmagnaten och expremiärministern Nawaz Sharif:s konservativa parti PML-N kommer av opinionsmätningar att döma få flest platser i parlamentsvalet på lördag.

Men PML-N lär inte säkra någon egen majoritet, och de senaste veckorna har partiets stöd naggats i kanten av främst den forne cricketstjärnan Imran Khans mittenparti PTI. Denne har svept in som en virvelvind och rört upp entusiasm bland landets unga, kryddat med ett skarpt USA-kritiskt budskap.

-Han lyfter frågor som rör utbildning, folkhälsa och studenter. Han är för de unga, säger PTI-anhängaren och modedesignstudenten Daniel Afridi som TT möter på en gata i Islamabad.
-Och jag vill ha fred i Pakistan, Imran Khan har ett sätt att hantera extremisterna.

Eftersom det tredje stora partiet, den mördade Benazir Bhuttos lätt vänsterinriktade pakistanska folkparti PPP, inte har någon egentlig premiärministerkandidat lär striden stå mellan Khan och Sharif.

De är båda starka personligheter, men där upphör likheterna: Sharif som varit premiärminister två gånger tidigare tvingades 2000 i exil i Saudiarabien sedan han dömts för bland annat terrorbrott efter kuppen mot honom 1999. Nu vill han vill satsa på tillväxt och infrastruktur och sade nyligen att Pakistan ska fortsätta delta i det krig mot terrorismen som USA för.

ANNONS

Khan å andra sidan har vässat sin anti-amerikanska retorik och sagt att han förespråkar dialog med de talibanska extremister som ofta utför våldsdåd.

Sällan har så mycket varit så oklart som inför helgens parlamentsval. Det enda som är någorlunda klart är att en regeringskoalition mellan PTI och PML-N inte kommer att ske, det har både Sharif och Khan lovat. Vem som - tillsammans med PPP eller en handfull småpartier - kommer att styra världens sjätte folkrikaste nation får framtiden utvisa.

ANNONS