Hamnkapten Dennis Backlund tror att samverkan kan leda till färre stölder då båthamnarna kan tipsa varandra om exempelvis misstänkta bilar.
Hamnkapten Dennis Backlund tror att samverkan kan leda till färre stölder då båthamnarna kan tipsa varandra om exempelvis misstänkta bilar.

Vill se ökad båtsamverkan

ANNONS
|

Först ut var Västra Götaland. Nu är det båtägare i Hallands tur att ta del av konceptet, som till stor del liknar det för grannsamverkan. Hallandspolisen och Kungsbacka kommun ska samarbeta med målet att minska de ökande båt- och båtmotorstölderna.

Årligen sker omkring hundra båtmotorstölder i Halland varav 60–70 i Kungsbacka. Och det är allt från mindre motorer till riktigt, riktigt stora som försvinner.

– Förra året hade vi en motor på 250–300 hästar som vi fick ha en specialkran för att lyfta den ur det fordon där vi hittade den, säger Kungsbackas närpolischef Christer Bartholdsson.

Samverkansprojektet riktar sig till hamnkaptener och andra med knep och trix för att motverka brott. Alla som ansluter sig får en skylt med texten båtsamverkan att sätta upp i sin hamn eller vid sin brygga.

ANNONS

– Det här är egentligen inget nytt. Det finns de hamnar som redan nattvandrar till exempel, men vi kan erbjuda förutsättningarna för fler att komma igång och låta dem träffas och lära av varandra, säger Camilla Tjernberg, utvecklare på Brottsförebyggande rådet i Kungsbacka kommun.

– Vi kan också erbjuda inspirationsföreläsningar till allt från vilken mutter och skruv som bör användas till hur man belyser en hamn på ett bra sätt, fortsätter hon.

I dag hålls ett första möte för intresserade i Kungsbacka. Flera hamnar har redan anmält representanter.

En av de som ska gå är hamnkaptenen Dennis Backlund från Sandö hamn där medlemmarna patrullerar varje natt året runt. Dennis Backlund tror att närvaro är båtägarnas bästa försvar mot tjuvar.

– Det ska alltid finnas någon här. Jag tror att det gör att man inte lika gärna vill komma hit och reka. Vi hade en incident här i våras och då ringde jag Lindgrens hamn och Stora Enens hamn och tipsade dem och det har också hänt att polisen ringt oss när det varit räder i närheten.

Han hoppas på fler sådana informationsutbyten genom samverkan.

Sandö Hamn har även ansökt om kameraövervakning, länsstyrelsen har hittills sagt nej med tanke på att allmänheten har tillträde till området. Hamnen har nu lämnat in en protest och väntar på svar.

ANNONS

Dennis Backlund menar att kamerorna behövs för att notera misstänkta händelser i hamnen, men de skulle också vara en trygghet för nattvakterna.

– Vi vill inte tvingas spärra av bryggorna med stora grindar. Vi vill ha en öppen hamn där man ska känna sig välkommen.

Men säkerheten har även skärpts på andra sätt. En ny bom ska sättas upp som kräver passerkort och alla båtarna har märkts upp med nummer och loggan Sandö hamn.

2012 anmäldes enligt polisen 2 700 stöder av båtmotorer i Sverige till ett värde av 150–300 miljoner kronor. Stölderna är ofta organiserade av internationella ligor.

ANNONS