Två stora stöder EU-kompromiss

ANNONS
|
-Fransmännen och tyskarna är överens, även om diskussioner fortsätter kring ett antal miljarder, citeras en källa i Bryssel av tidningen.

Enligt Le Mondes uppgifter ligger Van Rompuys utgångsbud på 960 miljarder euro sedan relativt små summor skurits från regionalstödet och jordbruksstödet, men desto mer från satsningar på infrastrukturen. Dessutom föreslås en minskning av EU:s administrationskostnader på 1,5 miljarder - något som inte minst Storbritannien tydligt eftersträvat.

Starten för mötet, som skulle varit klockan 15, är framflyttad till 20.30.

Förutom Storbritannien har Sverige, Nederländerna och Finland drivit på för nedskärningar, medan flera av medlemsländerna i södra och östra Europa kämpat för bibehållna eller ökade satsningar.

Uppgiften om att det nya förslaget innebär en total utgiftsnivå på 960 miljarder euro tycker statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är bra.

ANNONS
-Det är en väsentligt lägre siffra än utgångspunkten som låg ungefär 100 miljarder över det. Det är bra, säger han vid ankomsten till toppmötet, och syftar på EU-kommissionens ursprungsförslag från 2012.
-Vi kommer att lyckas. Frågan är om det kommer att ske i dag, i morgon eller om det krävs ännu ett tillfälle, säger Reinfeldt.

När han kom till mötet hade hans kollegor från Frankrike, Tyskland och Storbritannien redan haft ett möte med EU:s ordförande Herman van Rompuy.

Reinfeldt ser dock ingen risk för att bli isolerad om Storbritannien, som likt Sverige vill hålla nere EU:s utgifter, gör upp med de andra stora medlemsstaterna.

-Jag är helt övertygad om att den grupp av länder jag jobbat närmast med och som förespråkat restriktivitet och modernisering av budgeten, kommer att hålla ihop tills vi är färdiga, säger han.

EU-ledarna ska framför allt försöka enas kring EU:s totala utgiftsnivå 2014-2020 och fördelningen mellan jordbruksstöd, regionstöd och forskning, utbildning och infrastruktur. Frågan om vad som ska hända med de rabatter som fem länder har på sin EU-avgift kan också stjälpa en budgetöverenskommelse.

I förslaget som lades fram i november förlorar Österrike hela sin rabatt. Den svenska försvinner nästan helt. Tysklands och Nederländernas rabatter krymper. Till skillnad från de fyra länderna har Storbritannien sin rabatt säkrad eftersom den är inskriven i EU:s fördrag.

Nu kräver också Danmark en rabatt på en miljard danska kronor. Enligt uppgifter i danska medier har EU:s ordförande Herman Van Rompuy den gångna helgen erbjudit några hundra miljoner i rabatt, något som danskarna anser är för lite.

Sverige uppges inte ha fått något konkret erbjudande från Van Rompuy. Förslaget från i höstas innebär att nettovärdet på den svenska rabatten minskar från 3,4 miljarder kronor per år till 142 miljoner kronor. Fredrik Reinfeldt är beredd på att slåss ensam när det gäller den svenska rabatten på EU-avgiften.

ANNONS
-Det är bara fem länder som har någon form av rabatt över huvud taget. I den meningen har man inget stort sällskap när man talar om att man ska ha en rabatt. I slutändan måste jag stå upp för svenska intressen, säger statsministern.

Reinfeldt ser inte Danmarks krav på en dansk rabatt som ett hot mot möjligheterna för Sverige att få behålla en "substantiell" rabatt.

-Jag ser Danmarks intressen som näraliggande Sveriges, säger han.
-Jag tror att de känner respekt för att vi ska ha en substantiell rabatt.

Reinfeldt vill inte gå in på om kan tänka sig att lägga ett veto mot en överenskommelse om förhandlingarna inte går Sveriges väg.

EU:s kommande långtidsbudget gäller för åren 2014–20 och sätter ramarna för hur mycket som kan satsas i varje årsbudget.

I EU-kommissionens grundförslag från 2011 föreslogs åtaganden – de summor EU förbinder sig att betala ut, främst i olika stöd – på runt 1030 miljarder euro, motsvarande drygt 1 procent av unionens totala bruttonationalinkomst, BNI. De klart största åtagandena gäller stöd till jordbruket och fattigare regioner.

När ledarna möttes för att förhandla i november 2012 diskuterades en kompromiss kring 970 miljarder euro. Flera länder, däribland Sverige, krävde ytterligare nedskärningar.

Intäkterna i budgeten kommer huvudsakligen från de avgifter som länderna betalar i förskott

ANNONS