USA:s BNP krymper oväntat

ANNONS
|

Det är den första BNP-nedgången i USA sedan recessionen 2007-2009.

Nedgången förklaras av en drastisk inbromsning i både privata investeringar och offentlig konsumtion, i skuggan av hotet om det så kallade budgetstupet och negativa effekter av orkanen Sandy.

Nedgången var oväntad. Analytiker hade i snitt räknat med en BNP-ökning på cirka 1 procent i kvartalet.

Enligt Nigel Gault, chefekonom på analyshuset IHS Global Insight, handlar överraskningen till stor del om nedskärningar i försvarsutgifter.

-Det raderade troligen ut minst en procentenhet från tillväxten, kanske lite till. Det var enormt, säger han till Reuters.

Enligt The Wall Street Journal var nedgången i försvarsutgifter den största sedan 1973 och för offentliga utgifter totalt var det -6,6 procent i fjärde kvartalet beräknat i årstakt.

ANNONS

Ovanpå detta slog negativa lagereffekter.

-Detta är inte ett tecken på recession, säger Gault.

Drivkrafterna bakom nedgången är därmed av engångskaraktär, enligt Gault, som tror man kan göra ett snitt på andra halvårets tillväxt på cirka 1,5 procent och med detta få en uppfattning om den underliggande USA-tillväxten just nu.

Under tredje kvartalet beräknas USA:s ekonomi ha vuxit med 3,1 procent. För helåret 2012 blev det en tillväxt på 2,2 procent i USA, vilket kan jämföras med 1,8 procent 2011.

ANNONS