Stoppa slammet på våra åkrar

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det är inte svårt att hålla med Helena Jonsson LRF m fl när det gäller den svenska matens höga kvalitet och värdet av hur våra djur behandlas. Men på en punkt måste jordbruket snarast tänka om. Det gäller spridningen av avloppsslam i vår livsmedelsproduktion. Vår erfarenhet är att människor är oroade och missnöjda med att kemikalier, rester av läkemedel, p-piller, miljögifter, radioaktiva ämnen etc sprids där våra känsliga livsmedel odlas.

Denna giftspridning underminerar alla de goda sidor och mervärden i det svenska jordbruket och dess livsmedel som LRF håller fram. Vad finns det då för anledning att välja svenska livsmedel? Prislappen får styra! Särskilt som många av våra konkurrentländer nu avvecklar slamspridningen, exempelvis Schweiz, Nederländerna och Tyskland. Man går mot förbränning av slammet och utvinning av fosfor ur askan.

ANNONS

Sprids till all gröda

Särskilt allvarligt är att FN-organet WHO meddelat att hormonstörande ämnen och miljögifter avdunstar från slammet och faller ned på all gröda. De följer med fodret till våra husdjur. Det hjälper alltså inte att slam inte sprids på mjölkgårdar.

När detta blivit känt har analyser hos Livsmedelsverket visat att samma miljögifter som finns i fet Östersjöfisk och som Livsmedelsverket ofta varnar för, också finns i mjölk, kött och ägg. Än så länge i lägre halter, men det sammanlagda intaget från dessa livsmedel är mångdubbelt större än det från fet Östersjöfisk. Varför inte detta offentliggörs beror enligt Livsmedelsverket på att ”vi måste ju äta något”. (Aftonbladet 20/11 2013).

LRF och det svenska jordbruket måste snarast avbryta spridningen av allt slam. Först därefter kan vi alla med gott samvete förorda och välja svenska livsmedel.

Tord Melander

journalist

Gunnar Lindgren

civilingenjör

Lena Jarlöv

arkitekt

För miljöorganisationen Ren Åker Ren Mat

ANNONS