Så bor de med havet runt knuten

ANNONS
|

Under 1700-talet växte sillfisket och sill-salterier till här i Hälleviksstrand i Bohuslän och drog bönderna från Orusts inland. Hälleviksstrand är ett fiskeläge med gamla traditioner och som har cirka 300 åretruntboende.

I ett av alla dessa små fiskehus bor Mia och Anders med katterna Rosa och Pettson. När man kommer gående längs den lilla bygatan, som är trång och kantas av underbara vackra trähus, ser man ett blått trähus med vita knutar. Klätterrosor blommar och alla fiskmåsar flyger och skriker i luften eftersom fiskebåten lagt till nere vid kajen. Det är en idyll – här trivs Mia och Anders.

Huset, med tillhörande sjöbod, har varit i Mias släkt i alla år. Hennes föräldrar köpte det 1963, men själva huset är från 1850-talet. Detta kan de nästan veta med 100 procents säkerhet eftersom de hittade ett köpekontrakt daterat 1858, när de renoverade takbjälkarna.

ANNONS

Mia har tidigare drivit en egen blomsterbutik i Göteborg medan Anders jobbade med marketing och försäljning på ett bryggeri. Men ibland tar livet en annan riktning och det händer sådant man inte kan rå på. Så Mia sålde sin affär och Anders dröm om att starta en båtverksamhet i Hälleviksstrand blev verklighet. År 2007 kunde de ta över föräldrahemmet och flytta dit för att bli åretruntbor. Anders, som är sjöingenjör och skeppare i grunden, drog igång sjötaxi och båtrundturer. Det utvecklades ytterligare och blev med tiden hummerfiske och havsfisketurer, riktat mot företag och större sällskap. Här kryssar han runt mellan Måseskär och Käringön för att hitta de bästa fiskevattnen. Mia började då så smått leverera picnic-korgar till båt-fararna och det blev snabbt uppskattat eftersom Mia är en fena på att laga mat.

– Charmen och lyckan är vinterhalvåret, då det är helt stilla och nästan dött i Hälleviksstrand. Man finner en otrolig ro här uppe då, berättar Mia.

Det lilla blå huset är på 75 kvadratmeter och sjöboden är på ca 52. De bor i huset medan Anders företag håller till i sjöboden. Sjöboden och bryggan är varsamt renoverad.

När de började bli fart på verksamheten ansökte de hos kommunen om att bygga ett fullt utrustat kök på sjöbodens övervåning. Arkitekt anlitades och efter många turer med kommunen, inklusive överklagande, blev det till slut ett riktigt industrikök. På nedervåningen finns plats för stora härliga middagar. Nu finins dessutom ett café som Mia dragit igång.

ANNONS

Huset är i princip i samma skick som när de tog över från Mias föräldrar. De hade renoverat huset och inrett den tomma råvinden, som tidigare endast var tätad med tång. Föräldrarna valde även att sätta in fönster- kupor för att släppa in mer ljus – och byggde en härlig balkong. Mia och Anders rev i sin tur några väggar så att många nattgäster rymdes på övervåningen.

– Det är hela tiden vänner som kommer förbi, säger Mia, inte en lugn stund på sommaren.

På övervåningen finns även ett litet sovrum, där de kan krypa in när vila står på programmet. Mia och Anders bytte även lite golv, renoverade badrummet och höjde järnspisen i köket till rätt nivå. Spisen används flitigt. Här gör Mia långkok på ärtsoppa, en kär tradition som många känner till.

Huset speglar Mias stil. Hon älskar färg och inte vilka färger som helst – det ska vara rosa, ljusblått och lila. Överallt kan man se spår av detta. Det har blivit ett signum.

I huset finns otroligt mycket kvar av Mias föräldrar; hon tycker det är underbart att få förvalta det fina som en gång har skapats av hennes mamma. Alla porslinsfigurer och små ting, tavlor och vaser. Och varje gång de får besök uppskattas detta av gästerna – det blir många berättelser om var allt har kommit ifrån.

ANNONS

– Ibland kan de få höra historien om och om igen, säger Mia med ett leende.

Sjöboden renoverades som ett nybygge och byggdes om ovanpå den gamla timmer-delen. Samtidigt ersattes plintarna under timmerdelen med nya plintar och stålbalkar. Köket byggdes 2008. För att få ordning på bygglov, och proportioner efter deras önskemål, anlitade de en arkitekt, Inecke Mollander, och sedan hantverkare som byggde om i sjöboden.

Mia har varit här under alla somrar, hos mamma och pappa, och i grannhuset fanns faster Gunhild som alltid bjöd in på kafferep, med små söta koppar och broderade dukar. Det är den känslan Mia vill förmedla vidare när man tar en fika i hennes kafé, det mesta kommer från hennes somrar som barn.

Den bästa känslan med huset är kärleken till mamma och pappa, säger Mia. De finns kvar här och ger husets dess själ.

Inredningsstilen är verkligen personlig. Mia kan inte beskriva den själv utan refererar till vad hennes vänner säger – att hon pillijuttar. Rosa och ljusblått om vartannat. Bästa platsen är de stora rosa fåtöljerna i vardagsrummet, här ligger de och slappar, ser på TV, läser böcker och bara har det bra. Katterna trivs bäst i sängen på övervåningen.

ANNONS

Året runt är även sjöbodsbryggan favoritplatsen, härifrån badar de året runt och har mysiga stunder med familj och vänner.

Inspirationen i sitt liv hittar Mia i alla möten med människor. Hon hämtar dessutom inspiration från kokböcker och tidningar.

– Vi älskar att laga mat, säger hon.

Det som mest präglar inredningen i det lilla huset är deras sociala liv med vännerna och närheten till havet. Anders sparar på vackra fiskeredskap som tar plats i sjöboden. De återanvänder mycket och slänger sällan. Mia hittar skatter när folket i Hälleviksstrand rensar ut sina sommarhem – gulliga små kaffekoppar och broderade dukar.

Eftersom Mia är en frilansande florist, ett arbete vid sidan av kaféet, är det alltid nyplockade blombuketter av olika slag. Överallt. Hon dekorerar till och med sina små muffins med nykläckta rosenknoppar.

Trädgården är gammal med många klätterrosor, en stor perenn luktärt och pelargoner i gamla lerkrukor. Blickfång som får gäster i Hälleviksstrand att stanna upp och njuta.

Här bor:

Mia och Anders Cronwall med katterna Rosa och Pettson och båten Göran.

Mia 51 år, driver café och catering

Anders 51 år, driver Anders båt & brygga

Fritid: mat, vänner, väldigt människointresserad, träning och havet

ANNONS