Nakenbadare hotas av uteslutning

ANNONS
|

En av dem är en 79-årig kvinna som badat i 57 år på Saltholmen.

- Jag har fått ett brev med en varning. Och så skriver de att årsmötet ska bestämma om jag ska få lov att vara med i föreningen i fortsättningen, säger kvinnan till GP.

I brevet anklagas hon för att ha skadat badet genom att skicka mejl till kommunen.

- Jag har ingen dator och har aldrig skickat något mejl. Däremot talade jag om för styrelsen i somras hur mycket fel de gör, och jag har ringt till kommunen en gång.

Själv tror hon att den motion hon skrivit till årsmötet, som undertecknats av åtta andra medlemmar, kan vara orsaken till hotet om uteslutning.

ANNONS

I motionen kräver hon att den könsmixade delen av kallbadhuset stängs. Denna del, Hagen, har under året blivit platsen för sexuella aktiviteter som inte stoppats av styrelsen, hävdar hon.

- Jag har sett två händelser: en man som satt och onanerade och ett par som kröp in under en filt.

Katastrof

Den 79-åriga kvinnan befarar att morgondagens årsmöte blir "en katastrof".

- Jag är rädd och kommer att sätta mig långt bak så att jag snabbt kan springa ut, säger hon.

En annan mångårig medlem som hotas av uteslutning är 70-åriga Ann-Mari Ekberg som satt i den styrelse som avsattes vid förra årsmötet och inte beviljades ansvarsfrihet.

- De som kämpade mot mig då ber mig nu att ställa mig i spetsen för kampen mot den sittande styrelsen. Men jag tillhör inte någon falang utan representerar bara mig själv, säger Ann-Mari Ekberg som är bedrövad över att kallbadhuset blivit ett ställe känt för bråk och polisanmälningar.

Konflikterna har lett till att Idrotts- och föreningsförvaltningen avvaktar med att teckna ett nytt arrendeavtal. Inte förrän föreningen har en stabil styrelse med en stabil förening bakom sig är förvaltningen beredd att skriva ett nytt avtal.

Sten Sundström är ordförande i föreningen. Han vill inte närmare ange hur många som hotas av uteslutning men säger att det är färre än tio.

ANNONS

- Styrelsen kommer att ange varför de föreslås att bli uteslutna. Vi delar ut ett papper med ja eller nej vid varje namn. Enkel majoritet, av deltagarna på årsmötet, avgör om personerna ska uteslutas.

Enligt Sundström har mängder av rykten varit i svang om styrelsen.

- 99 procent av dem är osanna. De har förorsakat oss en helvetes massa jobb i onödan.

Fakta Saltholmens kallbadhus

Saltholmens kallbadhus har funnits som nakenbad i drygt 100 år. Anläggningen drivs sedan 1976 av ideella föreningen "Kallbadhusets vänner Saltholmen". I fjor hade den 870 betalande medlemmar. Av dem var omkring 700 kvinnor. Marken och de flesta byggnaderna kring badet ägs av kommunen som hyr ut dem till föreningen. Enligt det ännu inte förnyade arrendeavtalet har föreningen bara rätt att bedriva verksamhet sommartid. Detta har under senare år inte följts av föreningen som hållit öppet också vintertid. Det stoppades i vinter.

Föreningen håller årsmöte på lördag i Dalheimers hus.

ANNONS