Fördel säljaren på bostadsmarknaden

Fördel säljaren.Det gäller på bostadsmarknaden, enligt Fastighetsbyråns senaste mäklarbarometer.Däremot går åsikterna isär vilken betydelse höstens amorteringskrav kommer att ha för priserna.

ANNONS
|

Fastighetsbyrån har i sin undersökning frågat 475 av sina mäklare runtom i landet om för vem - säljaren eller köparen - som marknaden är mest fördelaktig nu?

Svaret visar på ett snitt på 7,89 där siffran 10 representerar säljare och 0 köpare. I storstadsmiljöerna är det ännu tydligare, Stockholm får 9,1, Göteborg, 8,78 och Malmö 8,36.

- Det är en indikation att det är en het marknad med kort omloppstid och relativt få objekt, säger Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån till TT.

Gällande de nya amorteringskraven som ska införas i höst, tror drygt hälften, 52 procent, att det inte kommer att ha någon påverkan. 37 procent tippar att det i stället ska leda till sjunkande priser medan elva procent tror på en uppgång. Åtta av tio mäklare spår det många befarat, att det i stället ska bli tuffare för förstagångsköpare att slå sig in på bostadsmarknaden.

ANNONS
- Jag tror inte det blir någon tvär inbromsning när det gäller försäljningar. Våra bostadsköp eller försäljningar är inte grundade på investeringstänk utan funderingar på hur jag och min familj ska ha en vettig tillvaro, säger Lars-Erik Nykvist.

Fastighetsbyrån har låtit 475 av företagets mäklare frågor kring bostadsmarknaden.

På frågan: "För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu" blev snittet 7,89 där 0 representerar köparna och 10 säljarna.

I Storstockholm var snittet 9,08, Storgöteborg, 8,78, Stormalmö, 8,36, större ort, 8,06, mellanstor ort, 7,72 och liten ort, 6,37.

Gällande amorteringskraven på bostadsmarknaden svarade man:

Stigande priser: 11,4 procent.

Sjunkande priser: 37,1.

Ingen påverkan på priserna: 51,6 procent.

ANNONS