Rysslandsfonderna krymper snabbt

ANNONS
|

Rysslandsfonderna har alltid sett stora utslag, både uppåt och nedåt. Men på senare tid har värdeutvecklingen varit skral, med lågt oljepris och svag rysk BNP-utveckling. Ukrainakrisen har inte stärkt förtroendet för det politiska systemet i Ryssland och sanktionerna mot Ryssland har ytterligare skärpt oron.

Politisk oro

Investerarna fortsätter att dumpa Rysslandsfonderna. I september plockades 550 miljoner kronor ut netto, enligt den nya statistiken från Fondbolagens förening. Det motsvarar 3,5 procent av hela kapitalet i Rysslandsfonderna. Räknat från årets början har en fjärdedel av värdet i Rysslandsfonderna tagits ut.

-Trenden började redan förra året men har fortsatt i år. Sanktionerna kom i somras men redan innan har det ju varit politisk oro kring Ryssland och Ukraina, säger Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening.

Andra länder

Nilsson konstaterar att riskprofilen på Rysslandsfonderna är hög och att det är viktigt med riskspridning på sparandet. Därför är det definitivt en dålig idé att ha allt sitt sparande i Rysslandsfonder.

ANNONS

-Däremot kanske man kan ha lite grann kvar om man redan har Rysslandsfonder, men med den typen av placeringar ska man ha annat också, säger hon.

Jonas Lindmark, analyschef på analysföretaget Morningstar, är också ganska skeptisk till Rysslandsfonderna. Det är hög politisk risk i Ryssland och man kan få tillväxtmöjligheter med mindre risk om man satsar sina pengar i andra länder.

-Det finns många länder som erbjuder liknande tillväxtpotential men som inte är lika oförutsägbara som Ryssland. Brasilien liknar till exempel Ryssland, men de har en hyfsad demokrati även om de också har problem med korruption, säger han.

ANNONS