Favoritjansson

ANNONS
|

LISA: Gräddig, rik på ansjovis och med lite extra kaviar i grädden. Så vill jag ha min Jansson. Kaviaren kom dit efter tips från goda vänner och det är verkligen en riktig höjdare.

4–6 portioner

ca 50 minuter

700 g potatis med skal, mjölig sort

1 stor gul lök

smör till stekning

65 g ansjovisfiléer (1 stor burk)

2 msk kaviar

1 dl standardmjölk

3 dl vispgrädde

1 msk ansjovisspad

50 g smör

3/4 dl ströbröd

salt

Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några millimeter tjocka (använd gärna mandolin om du har det). Strimla löken och fräs den mjuk i smöret. Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form eller mindre portionsformar. Salta försiktigt mellan varven, tänk på att ansjovisen är salt. Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen/formarna och fördela smöret på toppen. Avsluta med ströbrödet och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills allt fått fin färg, potatisen är mjuk och vätskan kokat in. Låt din Jansson stå i minst 20 minuter före servering.

ANNONS
ANNONS