LISA: Gräddig, rik på ansjovis och med lite extra kaviar i grädden. Så vill jag ha min Jansson. Kaviaren kom dit efter tips från goda vänner och det är verkligen en riktig höjdare.
4–6 portioner
ca 50 minuter
700 g potatis med skal, mjölig sort
1 stor gul lök
smör till stekning
65 g ansjovisfiléer (1 stor burk)
2 msk kaviar
1 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
1 msk ansjovisspad
50 g smör
3/4 dl ströbröd
salt
Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några millimeter tjocka (använd gärna mandolin om du har det). Strimla löken och fräs den mjuk i smöret. Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form eller mindre portionsformar. Salta försiktigt mellan varven, tänk på att ansjovisen är salt. Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen/formarna och fördela smöret på toppen. Avsluta med ströbrödet och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills allt fått fin färg, potatisen är mjuk och vätskan kokat in. Låt din Jansson stå i minst 20 minuter före servering.