LISA: Ingen jul utan älgfärsköttbullar! Här smaksätter jag dem med timjan, dijonsenap och kryddpeppar. Gör gärna en extra stor sats för av egen erfarenhet vet jag att det brukar försvinna både en och annan köttbulle vid själva stekningen ... man måste ju provsmaka!
4–6 portioner
Ca 25 minuter
2 msk ströbröd
1 dl grädde
1/2 finhackad gul lök
25 g smör
500 g älgfärs
1,5 tsk dijonsenap
1,5 tsk torkad timjan
2 tsk nymalen kryddpeppar
2 krm socker
ca 1,5 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar
smör till stekning
Blanda ströbröd och grädde och låt stå i 5 minuter. Fräs löken mjuk i smöret. Blanda med grädden, färs, senap, kryddor och socker. Arbeta ordentligt till en slät smet. Smaka av med salt och svartpeppar och provstek en liten bit för att kontrollera smakerna.
Forma färsen till runda, små köttbullar. Det gör du enklast med våta händer.
Stek köttbullarna i smör icirka 5 minuter på mellanvärme.