Gräl om pengar hotar relation

ANNONS
|

Räkningarna efter sommarens utsvävningar ska betalas samtidigt som hösten är här med nya krav och nya utgifter, inte minst i familjer med växande barn.

Att många är oroade över sin ekonomi framgick nyligen av en undersökning från Nordea. 23 procent uppger att de någon gång det senaste halvåret har förbrukat sin månadslön innan nästa betalats ut. 7 procent uppger att oron för pengar har hållit dem vakna på natten mer än en gång den senaste månaden.

Att oron för pengar också kan tära på relationer är också ett faktum. Olika personer har olika förhållningssätt till pengar och olika syn på pengar och trygghet. En person kan behöva en miljon i sparkapital för att känna sig trygg, medan det för en annan kan räcka med 20000 kronor.

ANNONS

Frilansjournalisten och författaren Annika Wihlborg som studerat pengar ur ett relationspsykologiskt perspektiv har hittat en brittisk studie som pekat på att så många som sju av tio separationer i huvudsak orsakas av bråk om pengar. Även om man får ta det resultatet med en nypa salt tror hon att pengar är en faktor som ofta ingår i problembilden.

–Det handlar om pengar, men i slutändan handlar det också om vilket liv man vill leva tillsammans och vilken livsstil man prioriterar. Så det tar sig större dimensioner ganska lätt.

Häromåret skrev Annika Wihlborg en handbok om pengar, psykologi och relationer, Sju steg mot en relation fri från pengabråk (se spalten här intill). Råden handlar om allt från att skaffa egna hobbykonton till att jämföra önskedrömmar och att sluta glömma klädpåsar i garderoben.

–Många vet att de borde göra så här, men det är väldigt få som gör det, därför behövs stegen som en manual. Ju längre man är ihop desto jobbigare och jobbigare blir det att ta upp och ekonomifrågan kan växa tills den blir en konflikt eller ställs på sin spets.

Varför drar man sig för ämnet?

–Man vill inte bli bedömd som snål, vill inte vara en tråkig person som börjar prata om pengar och så tråkiga praktiska saker. Då är man ju kär och ska helst vara upptagen med det och det andra får bara fixa sig, av sig självt helst.

ANNONS

Beteendevetaren Nina Jansdotter har också studerat sambandet mellan psykologi och pengar, bland annat i storsäljaren Ta makten över dina pengar. Hon har identifierat sex olika pengapersonligheter och vet att vi påverkas av våra föräldrars värderingar, antingen genom att vi övertar dem eller revolterar mot dem. Det granskap vi växte upp i spelar också in, liksom i vilken generation vi vuxit upp och vilken konjunktur som rådde då.

Hon vet att det kan vara svårt för två helt olika pengapersonligheter att synka sig samman till kompromisser, men säger också:

–Är man alltför samstämmig utvecklas man inte. Om man är två slösaktiga är det ingen som tar ansvar och om båda är väldigt snåla blir det ingen som vill bryta mönstret och leva för dagen.

Grunden ligger i en självkännedom, anser hon. Om jag själv varken medvetet eller omedvetet vet hur jag hanterar mina pengar blir det väldigt svårt att förändra beteendet.

–Men när jag börjar förstå att min referensram inte är densamma som andras, då kan jag också bemöta andras referensramar bättre och då minskar man en del konflikter utifrån pengar, säger Nina Jansdotter.

Vilka av följande situationer har du upplevt de senaste sex månaderna? Den frågan ställdes till 1000 personer i åldern 18-65 år.

Jag har använt upp hela min månadslön innan nästa lön betalats ut - 23 procent

Jag har haft känslan av att inte längre ha kontroll över min ekonomi - 8 procent

Oron över pengar har hållit mig vaken mer än en gång per månad den senaste tiden - 7 procent

Jag har fått påminnelse för en eller flera fakturor som jag inte betalat i tid - 6 procent

Mina lån eller krediter har ökat trots att jag har försökt hålla dem i balans - 5 procent

Jag har övertrasserat mitt konto utöver godkänd nivå mer än en gång - 2 procent

Jag har haft god kontroll över min privatekonomi - 66 procent

Källa: TNS Gallup på uppdrag av Nordea.

Beteendevetaren Nina Jansdotter har identifierat följande pengapersonligheter, som GP tidigare skrivit om. Varje personlighetstyp innehåller både positiva och negativa delar.

S PARA-GRUPPEN

Sparapersonligheten: pålitlig, tråkig.

Investerapersonligheten: har framförhållning, är beräknande.

Ta för sig-personligheten: handlingskraftig, känslokall.

SLÖSA-GRUPPEN

Slösapersonligheten: positiv, slarvig.

Spelapersonligheten: modig, opålitlig.

Ge bort-personligheten: omtänksam, martyr.

Källa: Nina Jansdotter: Ta makten över dina pengar.

ANNONS