Över 300 elefanter dödade med cyanid

ANNONS
|

Myndigheterna i Zimbabwe har tidigare uppgivit att närmare 100 elefanter hittats döda i den stora nationalparken Hwange sedan i juli. Men nu har parkförvaltningens egna jägare flugit över mer svårtillgängliga delar, där de hittat ytterligare flera hundra döda elefanter.

Det är tjuvskyttar som kommit på denna nya, fruktansvärda metod att komma över de eftertraktade elefantbetarna. De har hällt cyanid i de vattenhål dit djur söker sig under torrsäsongen. De har även gillrat fällor – stora dunkar med giftblandat vatten – som elefanterna söker sig till för att dricka.

Även bufflar och antiloper drabbas. Sedan djuren har dött, ofta bara några meter från vattnet, kommer asätare som hyenor och gamar – djur som är nödvändiga för renhållningen i naturen. När de frossat på liken dör även de.

ANNONS

Zimbabwe har ett av Afrikas största bestånd av elefanter och omkring hälften av landets 80000 elefanter tros leva i Hwange-parken. Jakt på elefanter är mycket hårt reglerad, i princip förbjuden i många länder, men ändå riskerar den afrikanska elefanten att dö ut inom 50 år.

Orsaken är de höga priserna på elfenben. Tjuvjägarna kan enligt Daily Telegraph sälja betar för omkring 3000 kronor stycket till uppköpare som i sin tur får uppemot 50000 kronor per styck i Sydafrika.

Tjuvjakten är ännu mer omfattande i andra delar av Afrika. Under 2011 dödades minst 17000 elefanter på kontinenten.

Metoden att använda cyanid avslöjades av en europeisk jägare, som föredrar att vara anonym, och hans zimbabwiska guider i somras. Under en helikopterfärd såg de flera döda elefanter och mängder av döda gamar.

Dagen därpå tog de sig till samma plats med bil och såg då en man som placerade ut stora dunkar med vatten. Parkförvaltningen upptäckte senare att cyanid blandats i vattnet.

Cyanid är lätt att hitta i regionen eftersom det används av folk som letar efter guld.

14 män har hittills gripits och några av dem har dömts till som mest 16 års fängelse.

Bybor i området berättade nyligen för Zimbabwes miljöminister Saviour Kasukawere att tjuvjägarna varit desperata sedan skörden slagit fel och turismen avtagit.

ANNONS

En stor del av elefantbetarna hamnar enligt Världsnaturfonden i Thailand, där smycken av elfenben köps av aningslösa turister. En annan utrotningshotad art är noshörningar – de malda hornen är eftertraktade i Sydöstasien eftersom de tros höja potensen och skydda mot cancer och andra allvarliga sjukdomar.

Cyanider är mycket giftiga, då de reagerar med magens saltsyra till vätecyanid. 0,15 g räcker för att döda en människa.

Vätecyanid används till utrotning av skadedjur och för att utvinna guld och silver ur mineral. Det var det verksamma ämnet i ZyklonB som användes i nazisternas förintelseläger.

(Källa: Wikipedia)

ANNONS