Rolf-Göran Bengtsson slutade sexa i världscupsfinalen i Scandinavium.
Rolf-Göran Bengtsson slutade sexa i världscupsfinalen i Scandinavium.

Bengtsson sexa i världscupsfinalen

ANNONS
|

Så var det då dags. Det som världens toppryttare suktat efter sedan i oktober i fjol, när det första världscupkvalet reds i Oslo.

Gårdagens hoppfinali Scandinavium avgjordes över två omgångar. Första rundan var väldigt, väldigt svår, inte en enda av de 23 startande lyckadesnolla. Tiden var mycket snålt satt och efter att de tre första ryttarnadragit på sigtidsfel ändrades maxtiden. Det har banbyggaren rätt att göra innan de fem första ekipagen ridit.

Rolf-Göran Bengtsson låg bäst till av svenskarna. Hanföljde sin plan och startade Quintero La Silla. Han hade med sig tre fel och låg på fjärde plats inför den första omgången. Men båda hindren föll i tvåkombinationen plus att hanfick ett tidsfel, ochfjärdeplatsen byttes till sjätte inför andra rundan.

ANNONS

Hästarna fick cirka en timmes välbehövlig vila innan andra omgången, där 20 fick rida.

Tre ryttare lyckades nolla, däribland Rolf-Göran Bengtsson. Det trodde i alla fall publiken som till ett öronbedövande vrål gav honom stående ovationer. Men dethade gåttlite för sakta och ett förargligt tidsfel blev facit. En sjätteplats blev resultatet till slut.

– Det var väldigt svårt. Jag hade hoppats på sämst femma. Men jag är mycket nöjd över mitt val att rida Quintero i finalen, säger han, och ilade iväg till ett väntande plan.

Till slut krävdes det en omhoppning mellan amerikanskan Beezie Madden, och schweizaren Steve Guerdat, som gick ut först och petade två hinder. Madden kunde gå in lugntochrida på säkerhet.

– Steve lämnade dörren öppen för mig. Jag såg på tv:n att han rev och då kollade jag bara av maxtiden, säger segrarinnan.

– Jag försökte naturligtvis gå felfritt och vara snabbast, men red nog lite för fort. Jag skulle också ridit bättre mot sista hindret, men jag var ju tvungen att chansa, säger Guerdat.

Madden red 14-åriga Simon. Enbrun valacksom "hoppar hus".

– Han är väldigt känslig och försiktig och vill alltid göra sitt bästa, säger Beezie, som nu kunde utöka sin Rolexsamling med ytterligare en klocka.

ANNONS

– Jag har nog fyra eller fem tidigare, säger hon, och riktar ett tack till huvudsponsorn.

I första omgången startade ävenMalin Baryard-Johnsson med H&M Tornesch – först ut av alla. Två nedslag, åtta fel,blev resultatet och eftersom hon redan hade 20, var det kört.

Jens Fredricson, Lunatic drog på sig tre nedslag (hade 13 innan) och Henrik von Eckermann,bäst av svenskarna i första rundan,rev bara etthindermed Gotha, och kom trea i klassen –åtta totalt.

Malin valde att inte starta i andra rundan.

– Det var den svåraste banan jag någonsin ridit inomhus. Det fanns inte ett enda ställe där det gick att hämta andan, säger hon.

Inte en stol gapade tom i arenan i går eftermiddag.Och efter fem dagars tävlande stod det klart att ett nytt publikrekord hade satts med 90 758 åskådare.

Men det var inte bara världens bästa hästar och ryttare som fanns i Scandinavium. Därfanns även världens bästa publik, enligt den brittiske kommentatorn som var hänförd över publikens entusiasm.

– I know now that wonderful is another world for swedish, sa han.

Nästa vår står Lyon värd förvärldscupfinalernai både dressyr och hoppning.

ANNONS