Mandelkräm med äpplekompott

ANNONS
|

Ljuvligt len och krämig är denna mandelkräm. Perfekt efterrätt att förbereda dagen före!

4–6 portioner

Ca 30 minuter + 2 timmar i kylskåp

2 gelatinblad

1 vaniljstång

3 1/4 dl standardmjölk

125 g grovriven mandelmassa

1 dl florsocker

2,5 dl vispgrädde

4 små äpplen

1 dl strösocker

2 tsk nymortlad kardemumma

rostade mandelspån

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan av en kniv. Blanda mjölk, mandelmassa, florsocker samt frön och skal från vaniljstången i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ett par minuter, rör hela tiden så att socker och större delen av mandelmassan löses upp. Låt allt svalna något och sila sedan genom en finmaskig sil för att få en slät mjölkblandning utan klumpar. Använd en sked för att få ut all vätska ur själva massan som fastnar i silen. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i den varma mandelmjölken.

ANNONS

Rör därefter mjölken i ett kallt vattenbad tills den är helt kyld. Vispa grädden fluffig och vänd ner i mjölken och blanda försiktigt tills allt gått samman. Fördela i 6 glas, täck med plastfilm och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar.

Kärna ur och skala äpplena. Skär dem i små tärningar och blanda med socker och kardemumma i en kastrull. Hetta upp och koka samman till en grov kompott på svag värme och under omrörning. Tillsätt eventuellt lite vatten om äpplena inte släpper tillräckligt med vätska.

Toppa mandelkrämen med äpplekompott och avsluta med rostade mandelspån.

ANNONS