Dreamliner-plan ställs efter problem

ANNONS
|

FAA kräver att planen står kvar på marken tills de har säkerhetskontrollerats och flera andra myndigheter följer efter.

Japan, Indien, Chile och den europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA) följer FAA:s beslut och håller också kvar planen på marken. Det innebär att en majoritet av de totalt 50 Dreamliner-plan som används världen över nu står stilla.

Även Qatar Airways har nu ställt sina fem Dreamliner-plan i väntan på utredningen, rapporterar AFP. Därmed är det bara Ethiopian Airlines som fortfarande flyger modellen.

Beskedet från FAA kom efter att en japansk Dreamliner nyligen nödlandat, sedan ett batteri börjat brinna och cockpit fyllts med rök. I december tvingade ett mekaniskt fel en Dreamliner att nödlanda i New Orleans och i förra veckan brann ett batteri i ett plan av samma modell då det stod tomt i Boston.

ANNONS

Polska LOT är det enda europeiska flygbolag som flyger Dreamliner. LOT ser nu över möjligheterna att få kompensation från Boeing sedan deras Dreamliner-plan har ställts.

LOT kommer inte att bryta sitt avtal med Boeing om att utöka flyplansflottan med ytterligare tre Dreamliner-plan i mars. Men ett villkor är att de tekniska problemen löses innan leveransen, uppger LOT.

Norwegian har beställt åtta plan, som bland annat ska flyga mellan Stockholm och New York. Flygbolaget får nu löpande information från FAA och Boeing, men har inte fått något besked om att leveransen påverkas.

ANNONS