Fortsatta franska flygangrepp i Mali

ANNONS
|

Bland annat attackerade de islamistbaser i staden Gao, långt in i det rebellkontrollerade området i norra delen av Mali. Flygräder genomfördes mot mål i städerna Lere och Douentza, enligt en talesperson för rebellerna, och ett hundratal rebeller tros ha dödats i striderna, däribland en högt uppsatt islamistledare.

De franska luftangreppen mot islamiststyrkorna ska fortsätta, enligt Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian. Rebellernas landvinningar har ännu inte utraderats helt, då de bjudit på starkare motstånd än väntat enligt Le Drian.

Frankrike gick in i Mali efter att de islamistrebeller, som sedan statskuppen i Mali i mars förra året tagit kontroll över ett stort område i norr, i förra veckan avancerade och tog kontroll över staden Konna, vilket fick president Dioncounda Traoré att vädja om hjälp.

ANNONS

Med hjälp av franskt stridsflyg återtog Malis armé kontrollen över Konna i lördags. Frankrike hade på söndagen runt 550 soldater i Mali. Den franske utrikesminister Laurent Fabius sade att Algeriet tillåter att franskt stridsflyg använder algeriskt luftrum för att kunna utföra bombräder i grannlandet Mali.

Enligt president Francois Hollande ska den franska interventionen stödja det regionala samarbetsorganet Ecowas militärstyrka, som nu får i uppgift att försöka återta norra Mali.

Styrkan väntas uppgå till 3 300 soldater. De började anlända till Bamako under söndagen. Flera av grannländerna, däribland Benin, Senegal, Togo och Niger, har lovat att bidra med hundratals soldater.

Utrikesminister Carl Bildt anser att de militära insatserna i Mali är nödvändiga.

-Hade man tolererat rebelloffensiven, som den maliska regeringen hade svårt att klara av, hade det kunnat få väldigt allvarliga konsekvenser, säger han till TT.

Carl Bildt berättar också att Sverige ska delta i en EU-insats med utbildning och träning av de maliska säkerhetsstyrkorna. Insatsen ska börja komma på plats i slutet på februari.

-Det är vår ambition att delta med en handfull personer, med militära instruktörer som bidrar med grundläggande soldatutbildning, säger Bildt och liknar uppdraget vid det i Somalia, där Sverige via EU hjälper till att utbilda den somaliska regeringens säkerhetsstyrkor. -Vår uppgift är från EU:s sida, på begäran av FN i det här fallet, understödja de afrikanska ansträngningarna. Vi vill inte gå in och ta över eller dominera, utan understödja.

ANNONS