Kunglig komik i satir över monarkin

ANNONS
|

När familjen Holstein-Gottorp anländer till paviljongen där den samlade presskåren väntar möts kungligheterna av trumpetfanfarer och kamerablixtar. Kung Erik, drottning Ulrika, prinsessan Lovisa och prins Oscar poserar rakryggat och hälsar artigt innan de lämnar lokalen.

En stund senare har Johan Ulveson, Sissela Kyle, Cecilia Forss och Robin Stegmar bytt randiga slipsar, tuperade frisyrer och prydliga dräkter mot en mer avspänd stil.

De fyra skådespelarna utgör tillsammans en fiktiv kungafamilj i TV 4:s nya humorsatsning "Familjen Holstein-Gottorp" som får premiär på söndag.

"Komisk fallhöjd"

Serien fyller det hål i tablån som uppstod när Fredde och Mickan och deras vänner i "Solsidan" försvann för den här gången. Kungligheter ersätter överklasspar. Vad är det som gör att det är så tacksamt att skoja om just dessa välställda medborgare?

ANNONS
-Det är väl alltid roligare att skoja med någon som har det bättre ställt, tror Cecilia Forss, som spelar den godhjärtade men naiva prinsessan Lovisa.
-Det finns en komisk fallhöjd i att någon som har ett högt anseende misslyckas, faller och tvivlar på sig själv. Sedan tror jag att det finns en tröst i att se att de här existensiella problemen kan man inte köpa sig fri från vare sig med pengar eller med ställning, funderar Johan Ulveson
Parodi på monarkin

Ulveson hymlar inte med att han hämtat inspiration till kung Erik från vår verklige kung.

-Inte i att vara lik kungen, det har jag verkligen inte tänkt. Men i hans attityd och i hans olycka. I hans svårighet att formulera saker på ett klart och tydligt sätt. Det tror jag beror på att hans roll är otydlig. Det är ofta komiskt, säger han, och fortsätter:
-Det finns en osäkerhet hos kung Erik, som det finns hår vår riktiga kung också, som är väldigt sympatisk. Att man inte tar sin plats i tillvaron fullständigt självklart. Jag tycker om det hos kungen, han tvivlar i grunden på sig själv.

Sissela Kyle betonar att komediserien är gjord med värme och kärlek. Till skillnad från till exempel "Hey baberibas" kungasåpa är "Familjen Holstein-Gottorp" inte en drift med familjen Bernadotte.

-Det här är ju ingen parodi på vår kungafamilj, men på själva fenomenet. Vi lever i en modern demokrati, och så har vi något så uråldrigt och djupt odemokratiskt som en kungafamilj. Det är en före detta maktfunktion som numera är helt urholkad och bara består av traditioner. Det finns väldigt mycket komik i det, tycker hon.

Vad: Komediserie i tio avsnitt av Jacob Seth Fransson, Ola Norén och Per Gavatin. Jacob Seth Fransson, Ola Norén och Mårten Klingberg står för regin.

I rollerna: Sissela Kyle, Johan Ulveson, Cecilia Forss och Robin Stegmar.

Premiär: Söndagen den 13 januari klockan 20.00 i TV 4.

ANNONS