Bakterier på Östra - spädbarn dog

ANNONS
|

En neonatalavdelning på Östra sjukhuset har drabbats av ett utbrott av tarmbakterien serratia. Flera för tidigt födda barn är smittade och i ett fall kan infektionen vara en bidragande orsak till att ett barn avlidit.

- Smittan kommer från bakterien serratia marcesens och förekommer då och då på intensivvårds- och neonatalavdelningar, säger Anne Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det var i fredags som smittan upptäcktes och massiva åtgärder sattes omedelbart in för att ta hand om barnen och isolera dem från övriga.

ANNONS

- Bakterien har upptäckts hos tio av 15 barn vid odling . Fyra av dem har eller har haft blodförgiftning, säger Anne Olmarker.

Serratia marcesens är en tarmbakterie, som kan ge sjukdom hos patienter med dåligt utvecklat immunförsvar, så som för tidigt födda barn. Oftast återfinns bakterien i avföringen men kan ge svår sjukdomsbild med hög dödlighet när den återfinns i blodet hos för tidigt födda barn.

Bakterien är inte resistent, vilket betyder att man med gott resultat kan behandla smittade barn med antibiotika.

- Läget just nu är under kontroll, säger Anne Olmarker.

På den smittade neonatalavdelningen har ett rum nu sanerats för att kunna vårda icke-smittade barn separat.

- Det finns ett rum iordningställt för att kunna vårda icke-smittade barn, förklarar Anna Olmarker.

De kvarvarande barnen har isolerats från övriga patienter.

- Vi har brist på vårdplatser men andra sjukhus är informerade och förberedda på att barn som är lite äldre kan komma att föras över dit, förklarar Anne Olmarker.

ANNONS

Blivande föräldrar som planerar att föda på Östra sjukhuset behöver enligt Anne Olmarker inte vara oroliga.

- Smittan är under kontroll och avgränsad till några rum på en avdelning. Risken att drabbas är minimal, säger hon.

Sjukhuset kommer själva att göra en lex Maria-anmälan.

Fakta

Serratia marcesens är ett släkte av bakterier som finns i tarmfloran och i luftvägarna hos friska personer. Den trivs i miljön på intensivvårds- och neonatalavdelningar. Bakterien är svår att bli av med, men orsakar sjukdom bara hos till exempel för tidigt födda barn med outvecklat immunförsvar.

Oftast återfinns bakterien i avföringen men kan ge svår sjukdomsbild med hög dödlighet när den återfinns i blodet hos för tidigt födda barn. Bakterien är inte resistent och behandlas med antibiotika.

ANNONS

ANNONS