Stradivarius eller "skräp" – svårt att veta

ANNONS
|

Ofta brukar åldern lyftas fram som ett avgörande kriterium för en riktigt bra fiol, ju äldre desto bättre, men det argumentet håller knappast längre.

Det är brittiska The Guardian som rapporterar om den överraskande studien som nyligen genomfördes med tio av världens främsta violinister.

Ljuset tonades ned, försökspersonerna tog på sig mörka solglasögon och började att testa ett dussin olika fioler, allt från 1600-tals Stradivarius värda tiotals miljoner kronor till helt nyproducerade instrument med en hundra gånger så låg prislapp.

Det enda musikerna hade att förlita sig på var ljudet och den egna känslan, och när violinisterna efteråt ombads gissa om de spelat på en flera hundra år gammal fiol eller en som byggdes för ett par dagar sedan gissade de fel drygt hälften av gångerna.

ANNONS

- Jag blev överraskad av att jag föredrog ett nyproducerat instrument. Studerar man musik, och särskilt violin, har det nästan varit självklart att de mest framgångsrika violinisterna alltid spelat på gamla italienska instrument, säger den amerikanska violinisten Giora Schmidt till The Guardian.

Tanken med studien, som publicerades i den amerikanska vetenskapstidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, var att avslöja och förklara "Stradivarius hemlighet".

Det gick väl sådär, kan man konstatera.

Se artikeln i The Guardian: http://www.theguardian.com/science/2014/apr/08/violin-stradivarius-old-new-better-scientific-test

ANNONS