Flera döda i nya gatustrider i Kiev

ANNONS
|

Nya gatustrider har i dag utbrutit i centrala Kiev. Enligt medier på plats handlar det om beväpnade demonstranter som anfallit polisens barrikader. Den vapenvila som utlystes i går är därmed uppenbarligen bruten.

En av Reuters fotografer på Självständighetstorget har i dag sett sammanlagt tio lik i området, täckta av filtar. Fotografen Vasilij Fedosenko beskriver hur sex kroppar låg uppradade vid torgets nordvästra del, och fyra på andra sidan torget. Uppenbarligen var alla civila.

Riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M), utsänd av Europarådet, säger till TT att hon i dag sett ett 20-tal svårt skadade bäras iväg till ambulanser, och att det cirkulerar uppgifter om flera döda nu på morgonen.

ANNONS

-Det finns flera fältsjukhus intill torget. Det är enkla tält som satts upp av sjukvårdspersonal. Demonstranterna litar inte på sjukhusen eftersom de grips av polisen där, säger de Pourbaix-Lundin till TT via telefon från Självständighetstorget.

Flera av de möten som hon skulle haft med ledande politiker, som utrikesministern, har ställts in.

En EU-källa säger till AFP att dagens planerade möte mellan president Viktor Janukovytj och utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland och Polen har ställts in av säkerhetsskäl.

Bara några minuter tidigare skrev Polens utrikesminister Radoslav Sikorski på Twitter att mötet flyttats till annan plats i Kiev och att rök, detonationer och skottlossning hördes runt presidentpalatset.

I dag håller EU:s utrikesministrar ett krismöte om Ukraina. Även USA:s utrikesminister John Kerry kommer att delta.

Enligt Reuters, som hänvisar till en diplomatkälla, har ministrarna redan lämnat Kiev utan att ha träffat presidenten.

Natten var dock lugn på Självständighetstorget, vittnar demonstranter om för TT:s utsände.

-I natt har vi faktiskt haft fred. Det var ganska beskedligt, jämfört med natten före. Då var det en massaker, vilket jag inte alls väntade mig från vår regering. Jag trodde att presidenten skulle vara klokare, men han gör samma misstag gång efter gång, säger Oleh, som inte vill uppge sitt efternamn.

Han - och flera med honom - förväntar sig inte att vapenvilan håller. Demonstranter fortsätter att komma med förnödenheter och föremål för att förbättra barrikaderna, och fler bildäck för att hålla eldarna vid liv.

-Det kommer alltid att bli nya attacker, det verkar som att vår regering inte kommer att ändra sig. De försöker låtsas som att de ignorerar protesterna och sedan försöker de att stänga ner demonstrationerna. Den här freden kommer inte att vara länge, säger Oleh.

Han tror däremot inte att försöken att skingra demonstranterna kommer att lyckas.

-Ju mer vår president försöker att skingra demonstrationerna, desto mer radikala blir demonstranterna. Folk är väldigt arga på regeringen just nu.

Utanför Kiev var natten dock orolig, säger Finlands ambassadör i Ukraina, Arja Makkonen, till nyhetsbyrån FNB. Demonstrationer har ordnats runt om i landet. I landets västra del har demonstranter skadats i sammandrabbningar, enligt Makkonen.

Hälsodepartementet i Kiev höjde tidigare i morse dödssiffran till 28, från tidigare 26, i de senaste dygnens gatustrider. 287 skadade är inlagda på sjukhus, enligt den officiella statistiken. Bland dessa finns fyra barn och endast två utländska medborgare. Även 88 poliser och en parlamentsledamot ska finnas bland de skadade.

ANNONS

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen har hotat med att Ukrainas band med försvarsalliansen skulle skadas allvarligt om militären ingriper mot demonstranterna.

USA:s president Barack Obama kallar vapenvilan i Kiev för "ett välkommet steg framåt", men säger att Vita huset noggrant kommer att följa utvecklingen för att försäkra sig om att orden omsätts i handling.

En tjänsteman i USA:s utrikesdepartement sade att 20 ukrainare som anses bära ansvar för våldet mot demonstranterna kommer att nekas visum för inresa i USA. Det rör sig om regeringsmedlemmar och andra uppsatta personer, enligt källan som uttalade sig mot löfte att inte namnges.

En källa på det ryska utrikesdepartementet avfärdar utrikesminister Carl Bildts uppgifter om att Ryssland skulle diskutera en antiterrorinsats i Ukraina.

-Ett sådant uttalande är otillförlitlig information som handlar om Rysslands påstådda inblandning i händelserna i Ukraina, säger källan till Interfax.

Det var i går som Bildt skrev i en tweet att han tycker att det är skrämmande att höra att Rysslands utrikesdepartement diskuterar att det behövs en insats mot "försöket till statskupp" i Ukraina. Ryska UD svarade, även det på Twitter, med att be Bildt återge det exakta citatet. Bildt svarade då att formuleringen om en rysk antiterrorinsats inte kom från något officiellt ryskt uttalande, däremot talet om statskupp.

-Detta sker vid en tidpunkt när alla oförsiktiga ord kan utlösa nya upplopp, säger UD-källan.

President Putin har tidigare visat sin irritation över den svenske utrikesministerns uttalanden om Ukraina. På en presskonferens i Bryssel nyligen sade Putin att den politiska krisen i Ukraina ska lösas av ukrainarna själva, och att det är oacceptabelt att lägga sig i ett lands interna angelägenheter.

ANNONS
ANNONS