Knubbsäl. (Arkivbild)
Knubbsäl. (Arkivbild)

Sälarna ökar i antalet

Närmare 15 000 knubbsälar lever i svenska vatten och populationen har ökat sedan 2002, trots två sjukdomsepidemier under perioden 2002-2014.

ANNONS
|

På uppdrag av regeringen har Havs- och vattenmyndigheten, HAV, kartlagt de svenska sälarna.

Rapporten visar att antalet sälar, oavsett art, har ökat i de svenska vattnen. Längs västkusten är knubbsälen flest till antalet, tillsammans med södra Östersjön. 2014 fanns det 6 642 stycken knubbsälar längs västkusten. Under den undersökta perioden, 2002-2014, har den årliga tillväxthastigheten i Skagerrak varit 8,9 procent.

Sälarna har räknats under den tid då de flesta sälar ligger på land på grund av ömsning och kutning.

I regeringsuppdraget ingick också en kartläggning av de skador på fisket som sälarna skapar. De sälorsakade skadorna i Västra Götalands län är låg i jämförelse med andra län. Totalt står skadorna i Västra Götaland för knappt två procent av hela landets.

ANNONS

Längs västkusten orsakade sälarna skador för de viktigaste arterna i svenska fisket till en summa på 48,8 miljoner under perioden 2006-2014, ett medelvärde på 5,4 miljoner per år. Detta kan jämföras med den hårt drabbade delen av södra Östersjön, där sälskadorna kostade närmare 136 miljoner under samma period.

ANNONS