Förutsåg inte skalvet - döms för dråp

ANNONS
|

Jordbävningen skedde 2009, förstörde stora delar av den lilla staden och krävde 309 liv. På måndagen dömdes sju forskare och tjänstemän till sex års fängelse för att de inte hade varnat invånarna för katastrofen.

Enligt BBC, tog det domaren Marco Billi i staden L'Aquila, runt fyra timmar att komma fram till beslutet. Sju personer, alla medlemmar i den nationella kommissionen för prognoser och riskförebyggande, anklagades för att ha gått ut med "inkorrekt, ofullständig och motstridig" information om riskerna med de mindre skalven som föregick jordbävningen.

På tisdagen avgick chefen för Italiens beredskapsmyndighet i protest mot domen, enligt TT.

ANNONS

–Det här är professionella människor som talade i god tro och som inte på något sätt motiverades av personliga intressen, de har alltid sagt att det inte är möjligt att förutsäga jordbävningar, sade Luciano Maiami till nyhetsbyrån Ansa.

Domen kan få svåra effekter

Domen kritiseras även av forskare som menar att det är så gott som omöjligt att förutse jordbävningar. En del varnar för att domen kan komma att avskräcka forskare från att dela med sig av viktig information på grund av rädsla för juridiska påföljder.

Bland de dömda finns några av Italiens mest framträdande och internationellt erkända seismologer och geologiska experter, enligt BBC. Tidigare hade över 5000 forskare skrivit under ett öppet brev till Italiens president där man uttryckte sitt stöd för forskarna:

"Åratal av forskning, mycket av det genomfört av framstående seismologer i ert land, har visat att det inte finns någon vetenskapligt accepterad metod för jordbävningsförutsägelser som är tillräckligt tillförlitliga för att kunna varna medborgare om en förestående katastrof."

Efter domen kommenterade David Rothery, vulkanforskare från UK's Open University, att skalven som förgick tragedin i L'Aquila var oberäkneliga.

ANNONS

– Den bästa uppskattningen vid den tidpunkten var att lågaktiv seismicitet troligen inte skulle leda till en större jordbävning, men det finns inga garantier i det här spelet, sa han till BBC.

Advokaterna har meddelat att de kommer att överklaga beslutet.

ANNONS