Bäddat för budgetbråk, igen

ANNONS
|

I sak anser Monti att det behövs både skattesänkningar och reformer för att få fart på Italiens ekonomi, men han har inte lyckats få med sig sina partikamrater i senaten på kritiken; partiet ingår i regeringskoalitionen.

Förslaget till statsbudget för 2014 lades fram i tisdags. Regeringen, som leds av Enrico Letta, har mött massiv kritik från arbetsgivare, fackförbund och medier, men också ledande namn i Lettas regering ogillar budgeten. Det betyder att risken är stor för en ny politisk kris, bara några veckor efter det att Letta klarat att rida ut en storm iscensatt av Silvio Berlusconi.

Och när Italien - som är en stor och skuldsatt ekonomi - träter, oroas omvärlden.

ANNONS

Berlusconi står för sin del inför en snar och avgörande omröstning i senaten. Efter en fällande dom för skattefusk kan han bli av med sin plats i parlamentet och hamna i husarrest. Ingen väntar sig annat än att han kommer att försöka använda budgetbråket till sin egen fördel.

Monti var den som hyllades som Italiens räddare när han tog över efter Berlusconi mitt under eurokrisen för två år sedan. Men det gick dåligt för Montis parti i valet i början av det här året.

ANNONS