Det bubblar i Warszawa

ANNONS
|

Gå på fest i gamla arbetarkvarter

För inte alls längesedan ville ingen sätta sin fot i den gamla stadsdelen Praga, men de senaste åren har Warszawas gamla arbetarkvarter blivit hemvist för hippa och intellektuella. Numera väljer vissa att hänga här under fredags- och lördagskvällar i stället för i Warszawas centrum. Praga sprudlar nämligen av nattliv. Dagtid fungerar många av ställena som kaféer, men på natten förvandlas de till barer och klubbar. Inredningen är genomtänkt, klientelet blandat och priserna låga för en svensk plånbok.

Det är konstnärligt, bohemiskt och oförutsägbart. Men mysigt och hemtrevligt är inte ord som man i första hand kopplar till stadsdelen, även om flera av barerna och uteställena kan beskrivas just så. Den äkta Pragastämningen finner man kanske ännu mer på de klubbar som byggts upp i ruffiga gamla industrilokaler. På många av ställen ordnar man konserter eller andra kulturevenemang.

ANNONS

De första barerna i Praga uppstod på ulica Zabkowska och det är fortfarande en av de populäraste gatorna. På 11 Listopada finns flera bra klubbar. Men den som beger sig ut på upptäcktsfärd kan hitta roliga ställen lite här och var.

Exempel på bra ställen:

*W oparach absurdu,

Zabkowska 6

*Sklad Butelek,

ul. 11 Listopada 22

*Sen Psczoly, ul. Zabkowska 27/31

Haket som aldrig sover

Przekaski Zakaski är öppet 24 timmar om dygnet och hade nästintill kultstatus på sin gamla adress, Krakowskie Przedmiescie. Nu har det flyttat en bit söderut. Här kan du inta enklare polska rätter som sill eller korv och dricka polsk öl och vodka. Den nya adressen är:

*Al Jerozolimskie 44

Fyndrikt och folkligt

Marknaden i stadsdelen Kolo bjuder på ett myllrande folkliv. Fokus ligger på unika antikviteter, men du kan köpa det mesta: originella smycken, vackra tavlor, inhemska dukar, obskyra läkarverktyg, otäcka krigsgrejer och helt vanliga skinnväskor. Pruta och passa på att småprata med de pratglada handlarna.

*Obozowa 99

Reportage som lever

I Polen finns något så unikt som ett reportageinstitut. Wrzenie Swiata är dess nav med författarträffar och debatter flera gånger i veckan. Det går också utmärkt att komma hit bara för att fika och insupa stämningen. Wrzenie Swiata är också bokhandel.

ANNONS

*ul. Galczynskiego 7, ingång genom porten vid Nowy Swiat 44, 48 eller 52

En vit klunk Polen

På mjölkbarerna kan du äta polsk husmanskost för en billig penning. Inredningen andas kommunism så om du vill känna doften av det gamla Polen är ett besök på någon av de få som finns kvar oumbärligt.

*Bar Zabkowski, ul. Zabkowska 2

*Bar Mleczny Pod Barbakanemul, ul. Mostowa 27/29

Ett kulturellt palats

På dagen ett mysigt kafé där det även serveras enklare rätter, på kvällen livfull bar. Cafe Kulturalna ligger i det gamla sovjetiska Kulturpalatset. Det ordnas konserter och andra kulturevenemang flera gånger i veckan.

*pl. Defilad 1 (Palac Kultury i Nauki)

Från vodka till kultur

I stadsdelen Praga ligger den gamla vodkafabriken Koneser som numera gjorts om till sprudlande kulturcentrum. Här finns bland annat intressanta gallerier och baren Czysta Ojczysta, med ett stort utbud av vodka.

*ul. Zabkowska 27/31

ANNONS