Del av skola blir dagis. 20 av de 45 miljoner kronor som avsatts för att ersätta dåliga förskolelokaler går till ombyggnad av Getingeskolan. Resten ska användas i Harplinge och Kvibille.
Del av skola blir dagis. 20 av de 45 miljoner kronor som avsatts för att ersätta dåliga förskolelokaler går till ombyggnad av Getingeskolan. Resten ska användas i Harplinge och Kvibille.

Förskolebarn flyttas in på Getingeskolan

På tisdag ska kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott ge klartecken för fyra förskoleavdelningar på Getingeskolan. Planen är att bygget ska pågå till årsskiftet och att tre avdelningar inne i Getinge därefter läggs ner.

ANNONS
|

Genom att bygga om inne på skolans område hoppas kommunen kunna lösa flera problem. Dels finns ett tryck efter fler förskoleplatser, dels anses inte dagens lokaler hålla måttet.

– Framför allt är det Begonians två avdelningar som har problem. Inomhus är det numera rätt skapligt – även om det inte är optimalt – men utemiljön är inte alls anpassad för barnantalet som finns där, säger förskole- chef Agneta Meldegren.

Tanken är att de nya avdelningarna på Getingeskolan även ska ersätta Haspungen.

– Egentligen fungerar den förskolan bra, men politikerna vill inte ha ensamma avdelningar. Ligger det flera ihop så får man samordningsvinster, exempelvis för personalplanering vid öppning och stängning, förklarar Agneta Meldegren.

ANNONS

På skolan är det byggnaden närmast Suseån som byggs om, med planerad start i mars. En av atriumgårdarna ska användas till pedagogisk verksamhet. Grusplanen där det i dag sparkas fotboll blir förskolans utemiljö.

– Bland föräldrarna har det varit en del diskussioner om hur det blir med säkerheten kring bilar som lämnar och hämtar, och bussar på Broavägen, säger Agneta Meldegren och tillägger:

– Men det ska vi lösa med ordentliga staket.

Beroende på vilka åldersgrupper det blir på avdelningarna handlar det totalt om 70–75 platser på den nya förskolan.

– Det är fler än på avdelningarna den ersätter – så detta är en utvidgning, säger förskolechefen.

För kommunens del innebär lokalsamordningen bland annat att det inte behöver byggas något ytterligare tillagningskök i Getinge.

Att Getingeskolan, som byggdes 1979, klarar av att mista lokalerna beror på att elevantalet har sjunkit och att skolan med sina 9 450 kvadratmeter är relativt stor.

– I dag har vi 480 elever, från förskoleklass till årskurs nio, vilket är betydligt mindre än när skolan var som störst, säger rektor Rutger Herlin.

– Minskningen beror dels på mindre barnkullar, dels på att upptagningsområdet är mindre nu än när skolan var ny, förklarar han och pekar på att Frösakullsskolan inte fanns på den tiden, samtidigt som Gullbrandstorpsskolan inte hade högstadium.

ANNONS

Den del av Getingeskolan som ska byggas om rymde i höstas barn från Steningeskolan, som hade drabbats av en vattenskada.

– Under byggtiden måste vi tränga ihop oss extra mycket eftersom vi inte kan använda klassrummen närmast på grund av buller från arbetet. Men det löser vi, säger Rutger Herlin.

Sedan tidigare har han erfarenhet av att föräldrar inledningsvis kan ha betänkligheter kring att förskolebarn ska bli grannar med tonåringar på högstadiet.

– Fast det brukar lägga sig snabbt. Det finns inga 15-åringar som tycker att det är tufft att skrämma 4-åringar. Det är större risk för konflikter mellan femte- och sjätteklassare.

Från lärarhåll har det uttryckts besvikelse över att inte hela skolan byggs om samtidigt. En förstudie är gjord och kommunfullmäktige ska ha ett beslutsunderlag för Getingeskolans framtid i juni.

ANNONS