Mexikanska präster väntar på påven.
Mexikanska präster väntar på påven.

Massmässa inför påveresa till Kuba

ANNONS
|

Med en mässa inför hundratusentals troende avslutar påven Benedictus XVI - skyddad av 5 400 säkerhetsvakter - på söndagskvällen, svensk tid, sitt besök i Mexiko.

På Kuba, dit påven kommer på måndagen, pågår samtidigt putsandet och fejandet in i det sista.

-De lagar gator och målar husfasader, det är mycket städande som pågår, mycket som organiseras, berättar 74-åriga Consuela San Martin i Havanna.

Hundratusentals människor har belägrat gatorna i städerna León och Guanajuato för att få en skymt av påven under hans tre dagar i Mexiko. Men hans besök har också väckt stark kritik.

Många menar att tidpunkten - bara några dagar innan kampanjerna inför årets presidentval får sin officiella början - är suspekt, och kritiserar president Felipe Calderón för att försöka utnyttja besöket för att ge sitt eget parti PAN en välbehövlig knuff. PAN:s väljarstöd har dalat på senare tid och partiets kandidat, Josefina Vásquez Mota, ligger långt efter PRI:s favorittippade Enrique Peña Nieto.

ANNONS

-Det är en skymf att cyniskt och med politiskt syfte försöka utnyttja miljontals troende människors religion, sade Adriana Jiménez Patlán, organisatör för ett nätverk för sexuella rättigheter, som tidigare i veckan protesterade mot påvens besök.

ANNONS