Södertäljemålet kan dra ut på tiden

ANNONS
|

Den 5 november startar rättegången mot det så kallade Södertäljenätverket om, sedan Svea Hovrätt förklarat en av nämndemännen jävig. Åklagarsidan varnar för att förhandlingarna kan ta dubbelt så lång tid som förra gången.

Åklagarna vill enbart använda bandade förhör, men de åtalades försvarare vill att vittnena ska höras igen. Om vittnena då avviker från vad de sagt i tingsrätten kommer åklagarna begära att även banden spelas upp, säger åklagare Björn Frithiof till Länstidningen i Södertälje.

Om tingsrätten beslutar att förhören ska tas om vill åklagarna att förhandlingarna skjuts upp minst två månader. Rättegången kan då inte starta som planerat den 8 november.

ANNONS

Tiden behövs för att skriva ned alla förhör på papper för att de ska kunna jämföras med de nya, uppger Frithiof.

-Det är ett enormt material. Men vi måste kunna se om vittnen avviker från den tidigare versionen, säger han till TT.

Det finns inga tydliga regler kring bandade förhör om en rättegång ska göra om. Därför är det upp till tingsrätten att besluta om alla detaljer.

Den nämndeman som var jävig i Södertäljemålet är inte välkommen tillbaka till tingsrätten.

-Han är klar över att så länge jag är lagman i Södertälje tingsrätt så kommer jag inte att kalla honom till någon förhandling, säger tingsrättens chef Katarina Wingqvist Ekholm, som också var domstolens ordförande i det uppmärksammade målet.

Nämndemannen har själv valt att ta time-out sedan han informerats om hur Katarina Wingqvist Ekholm ser på honom:

-Han åtnjuter inte mitt förtroende efter vad som hänt. Jag kan ju inte lita på att han kan klara ut sin jävsituation och en sådan nämndeman kan inte tjänstgöra i domstolen.

Wingqvist Ekholm har ännu inte tagit ställning till om hon formellt ska säga upp mannen, ett beslut som kan överklagas.

Hon är fortfarande väldigt upprörd över att det gigantiska Södertäljemålet måste tas om. Inför varje ny förhandling i rätten påminner hon nu nämndemännen om jävsfrågan.

-Men det är viktigt att markera att det ankommer på envar att pröva om vederbörande är jävig.

Åklagarna har även väckt frågan om att lägga rättegången vid Södertörns tingsrätt i stället för Södertäljes. Då kan nämndemännen tas från en annan kommun, vilket minskar risken för jäv.

ANNONS