Utlandsvenezuelaner röstar i val

ANNONS
|

Över en miljon venezuelaner bor utomlands, och många klagar i internationella medier på att president Hugo Chávez har gjort det svårt att rösta.

Vallokalerna i Venezuela öppnar klockan 12.30 svensk tid, men utlandsröstandet pågår hela helgen.

En stor majoritet av utlandsvenezuelanerna antas sympatisera med utmanaren Henrique Capriles. Men i exempelvis Miami i USA har Chávez lagt ned konsulatet, vilket innebär att de många venezuelanerna där måste ta sig till New Orleans - 140 mil bort.

Totalt finns sex kandidater i dagens presidentval: María Bolívar, Henrique Capriles, Hugo Chávez, Orlando Chirino, Luis Reyes och Reina Sequera. Men bara Chávez och Capriles har någon chans att vinna.

ANNONS

De har segervittring båda två. Resultatet väntas bli mycket jämnt, och det finns en rädsla för våldsamheter om segern inte blir klar och koncis för endera parten.

I Venezuela är vallokalerna öppna från klockan 06 till 18 (12.30-00.30 svensk tid), men är det väljarköer på kvällen hålls det öppet till alla har kunnat rösta. Valkommissionen CNE har meddelat att preliminära resultat bör kunna börja redovisas vid 21-tiden, alltså 03.30 natten till måndag svensk tid.

ANNONS