Karin Londré: Det konceptuella ätandet

ANNONS
|

De senaste månaderna har vi bevittnat en restaurangboom i Göteborg. Var och varannan vecka öppnar ett nytt ställe, och ingen är gladare än jag. Okej, det är kanske inte sant. De som har råd att äta ute varje dag är nog lite lyckligare än mig, men jag tycker också att det är hur bra som helst. En sak funderar jag dock på. Är konceptet numera viktigare än käket?

När jag för kanske tio år sedan maniskt följde Sex & The City imponerades jag över New York-bornas förmåga att komma på nya, spexiga sätt att äta mat. Någon gång var allt rått, eller så intogs födan i sängar. ”Kul!” tänkte Karin, 15 år gammal. Nu har konceptätande alltså nått Göteborg.

ANNONS

Cuckoos Nest vill få dig att tro att du äter i en vetenskapsmans labb. Det innebär bland annat att du hälsas välkommen av någon slags robot och att bardisken är täckt av Einsteins anteckningar. Grill Grotesque bygger varumärke på att Oscar II tyckte att deras lokaler var bäst i Göteborg när man ville vara otrogen. Två burgarrestauranger har på kort tid öppnat, och de gör allt för att kasta oss till USA på en flygande matta av välsmakande kalorier.

Det här är nödvändigtvis inte något dåligt, är maten bra är förstås restaurangen bra. Men vad är egentligen nästa steg? Ett rysk-balinesiskt ställe där all mat serveras i droskor dragna av mini-grisar?

ANNONS