Klasslistor används mot bidragsfusk

ANNONS
|

Metoden har använts av Försäkringskassan sedan 2011.

-De har bättre koll på när barnen helt enkelt inte finns i landet längre, säger Linus Nordenskär, verksamhetsutvecklare vid Försäkringskassan, till TT.

Tidigare var Försäkringskassans handläggning mer lokalt baserad, och handläggarna hade mer lokal kännedom. Men sedan 2008 gäller en nationell handläggning, som innebär att en handläggare i Boden kan utreda barnbidrag för någon i Stockholm, och då finns inte samma möjlighet att göra kontrollerna, berättar Linus Nordenskär.

-Och då har kontrollverksamheten sedan 2011 börjat med de här samarbetena med skolorna.

Under första kvartalet har Försäkringskassan i 170 fall stoppat fortsatta utbetalningar av ersättningar eller ställt krav att pengar ska betalas tillbaka och gjort 41 polisanmälningar om misstänkt bidragsbrott.

När Försäkringskassan införde de riktade kontrollerna märktes ett uppsving. Antalet avslutade kontrollutredningar och antalet åtgärder, exempelvis att utbetalningar har stoppats, har ökat kraftigt. Även antalet polisanmälningar har ökat, liksom återkraven och de framtida besparingarna.

ANNONS
-Vi fick en väldigt hög träffsäkerhet eftersom de här personerna inte är i landet och vi kunde dra in ersättningen, och det blev höga framtida besparingar eftersom det är barnbidrag, underhållsstöd och ofta föräldrapenning, säger Linus Nordenskär.

Försäkringskassan har hittills satsat på storstadsregionerna, men eftersom resultatet varit så bra vill Försäkringskassan nu utöka användningen av metoden.

-Tanken är att vi ska försöka förankra det här samarbetet även runt om i landet, så att det blir en liknande kontroll ute i landet.
ANNONS