Gabriel Byström kommenterar

ANNONS
|

I fyra dagar funderade Operans ledning. I går eftermiddag harklade sig ledningsgruppen och meddelade barskt att ”Göteborgsoperan tar starkt avstånd från alla former av personliga kränkningar”. Verkligen?

Bakgrunden är att en dramaturg i operahuset var med i en Facebook-diskussion vars poäng var att en kvinnlig kritiker, som problematiserat det hon ansåg vara sexism på Göteborgsoperan, nog i själva verket ”behöver ett rejält kylskåpsknull”.

Som svar på detta känner sig alltså ledningsgruppen vid en av landets största scenkonstinstitutioner tvungen att slå fast att personliga kränkningar inte är okej. Ett konstaterande som mer än något annat visar på vilken förbluffande nivå diskussionen startar.

ANNONS

Ledningsgruppen ser också allvarligt på att den aktuelle medarbetaren ”sammanblandat kommentarer i ett privat sammanhang med sin offentliga roll”. Problemet är uppenbarligen inte kommentarerna i sig och den människosyn de speglar utan att rollerna sammanblandats, att den unkna synen blottats för en offentlighet.

I själva verket är det precis tvärtom.

Det faktum att rollerna sammanblandats, att dessa kommentarer spreds till omvärlden är utmärkt. Det tvingar Göteborgsoperans ledning att ta itu med ett problem som tveklöst finns. Det inträffade måste bli startskottet för en bredare och djupare diskussion inom Göteborgsoperan. En diskussion som inte i första hand handlar om sociala medier, utan om grundläggande värderingar. Att det finns en del att arbeta med torde vara ställt utom allt rimligt tvivel.

ANNONS