Lambertz mejlade med åklagare och polis

ANNONS
|

Det visar brevväxling från Lambertz tjänstemejl vid Högsta Domstolen som Expressen har begärt ut.

Leif G W Persson gick hårt åt förre justitiekanslern Lambertz efter den medialt mycket uppmärksammade första debattartikeln i augusti om fem obestridliga fakta som talade mot att Quick, numera Sture Bergwall, var oskyldigt dömd i ett antal fall.

Lambertz skickade den 14 augusti följande mejl till Christer van der Kwast:

"Ska jag vara ärlig känns det som att han mer eller mindre pulvriserat alla våra "obestridliga fakta."

"Det är tråkigt om du tappar sugen. Det skulle behövas en sansad röst i mediabruset. Jag - och säkert också Seppo - svarar gärna på dina frågor om du tror att det för saken framåt", svarar van der Kwast.

ANNONS

När förre överåklagaren Sven-Erik Alhem i Svenska Dagbladet kommenterade saken mejlade van der Kwast:

"Det var ju att förvänta att också åklagarväsendets ledande besserwisser skulle stiga fram och sjunga med änglarna."

Efter Lambertz första ordväxling efter debattartikeln med Leif G W Persson i Aktuellt skrev van der Kwast:

"Har tackat nej till ett samkväm med Leif G W i tv:s morgonsoffa. Det finns gränser. Såg också hans fortsatta angrepp i pressen. Är han verkligen helt frisk?"

Det var in i det sista intensiv mejlväxling mellan Lambertz, van der Kwast, Penttinen och journalisten Gubb Jan Stigson om vad som skulle lyftas fram i debattartikeln.

Efter publiceringen fick Lambertz tackmejl från Penttinen för att han "orkar föra saken fram i dagsljuset och att du vill bli hudflängd, vilket sannolikt kommer att ske. Att du vill ställa upp på det här sättet värmer ordentligt efter alla år som jag sprungit gatlopp i media!"

Göran Lambertz får frågan om varför han tar hjälp av personer som han år 2006 i egenskap av justitiekansler granskat beträffande domarna mot Sture Bergwall.

- Det var de som stod till buds. Fakta fanns hos dem, säger Lambertz till Expressen.

Leif G W Persson är mycket upprörd över detta.

ANNONS

- Jag tycker det är utomordentligt olämpligt. Lambertz omdöme är häpnadsväckande. Frågan är om vi kan ha justitieråd som har den graden av omdöme, säger Persson till Expressen.

ANNONS