-Politiken satte ner foten och krokade arm över gränser och sa att det här är en större fråga än partipolitik, säger Jannike Åhlgren, näringslivschef i Ale kommun, som klättrat mest i rankinglistan.
-Politiken satte ner foten och krokade arm över gränser och sa att det här är en större fråga än partipolitik, säger Jannike Åhlgren, näringslivschef i Ale kommun, som klättrat mest i rankinglistan.

Göteborgs företagsklimat rasar i ranking

ANNONS
|

Härryda går framåt och klättrar tillbaka till listan över de tio bästa i landet.

Förra året gjorde Göteborgs kommun en bottennotering på Svenskt näringslivs rankning över företagsklimatet i landets kommuner. När årets siffror nu presenteras tappar kommunen ytterligare 23 placeringar och hamnar på plats 150 av landets sammanlagt 290 kommuner.

Patrik Andersson är vd för Business Region Göteborg, det kommunala bolag som ansvarar för näringslivets utveckling. Resultatet överraskar inte honom och lämnar ett liknande svar som han gjorde för ett år sedan.

- Vi har sagt att det här förbättringsarbetet kommer ta tre-fyra år och vi har ett par år framför oss med ytterligare intensivt arbete innan vi kan säga att kurvorna vänder.

ANNONS

Kommunen arbetar enligt honom flitigt med att förbättra klimatet. En åtgärd som man tillsatt är den så kallade företagslotsen som tillkom i december. Dit kan företag vända sig för att få hjälp i sin kommunikation med kommunen. Enligt Patrik Andersson är det en del av lösningen på de problem som måste åtgärdas.

- Det finns i grund och botten två stora saker som Göteborgs kommun måste göra på ett bättre sätt. Det ena är att hur vi bemöter våra företag och det andra är hur effektiva våra förvaltningar är att möta företagens behov.

Göteborg är åter igen mer än 100 platser bakom Stockholm och 76 platser bakom Malmö.

Bäst i väst blir Härryda kommun som klättrar fem placeringar och hamnar på plats nio över hela landet. Tillsammans med Vårgårda är de enda kommunerna från Västra Götaland i topp 20.

Ale kommun fick också diplom av Svenskt näringsliv för att man är den kommun som klättrat mest i regionen. Förra året låg de på plats 241 men klättrar nu till plats 163. En förbättring med 78 placeringar.

Kommunens näringslivschef, Jannike Åhlgren, förklarar arbetet bakom Ales klättring i listorna.

- Man har bevisligen tappat ett antal år i rad och det behövdes göras något annat. Politiken satte ner foten och krokade arm över gränser och sa att det här är en större fråga än partipolitik. Gemensamt bildade man ett näringslivsråd där man diskuterar vad som fungerar och inte fungerar.

ANNONS

Toppar listan gör även i år Solna kommun, följt av Vellinge och Trosa.

ANNONS